Izomfajdalom

Hogyan határozzuk meg az izomfájdalmunkat?

Izomtónus, izomerő


A vázizomzat testünk tömegének 40%-át teszi ki. Az izomzat funkciója az összehúzódás és elernyedés, ami a test elmozdulását vagy a test stabilizálását eredményezi.

Az izomzat működésében sokféle zavar következhet be az egyszerű izomgörcstől a teljes izomszakadásig.

  

Az izomzatot érintő fogalmak tévesen keverednek a köztudatban, ezek között próbálunk rendet tenni.

Sokszor tapasztalom, hogy a panasz leírása, meghatározása is nehéz. Persze irányadó, hogy nyilall, húzódik, fáj, lüktet, feszül, szükséges azonban az, hogy el tudjuk magyarázni, hogy az izomzat milyen állpotban van és miért ezeket a tüneteket produkálja.

  

Szóval kezdjük az elején. Az izomtónus a passzív mozgással szembeni ellenállást jelenti. Trauma, gyulladás, megerőltetés és számos más tényező hatására az izomzat a megszokottól eltérően kezd viselkedni. Kihangsúlyozom, hogy itt nem a veleszületett izomrendellenességekről beszélünk.


Az izomműködés állapotai

 

1.) Normális

Teljes izomműködés, nagy ellenállással szemben is – ilyenkor nincs semmi probléma az izomzat megfelelően feszül és ernyed.

 

2.) Csökkent (petyhüdt, hypoton)

Az izom ellenállással (kis erőkifejtés, ill. gravitáció) szemben csökkent erőt tud csak kifejteni. Az izomerő gyenge, nem tart a kívánt funkciót nem produkálja. Az izomzat megerősítésre szorul.

  

3.) Fokozott (spasztikus)

Állandósult, kóros izommerevség, az egész izom feszes, nem “enged fel”. Ide tartozik az ún. izomgörcs is, mely az izom akaratlan, fájdalmas összehúzódása, ami lehet „pulzáló” vagy folyamatos. Pl. ilyen az éjszakai vádligörcs. Ha az izomzatban csökken a keringés, romlik az anyagcseréje, funkciója, ezért a környező izmok munkába lépnek és kompenzálnak. A „túlteljesítő” izmok merevvé és feszessé válnak. A normál izomműködés a feszesség feloldása utána érhető el.

vadli

KM - András

Dr. Koroknai András

reumatológus főorvos
foglalkozás-egészségügyi szakorvos

Hasonló panaszok esetén keressen minket bizalommal,
a gomb segítségével kérjen ingyenes visszahívást!

 

 [maxbutton id=”4″ text=”INGYENES VISSZAHÍVÁS”]