Hogyan határozzuk meg az izomfájdalmunkat?

Izomtónus, izomerő

A vázizomzat testünk tömegének 40%-át teszi ki. Az izomzat funkciója az összehúzódás és elernyedés, ami a test elmozdulását vagy a test stabilizálását eredményezi.
Az izomzat működésében sokféle zavar következhet be az egyszerű izomgörcstől a teljes izomszakadásig.

Az izomzatot érintő fogalmak tévesen keverednek a köztudatban, ezek között próbálunk rendet tenni.
Sokszor tapasztalom, hogy a panasz leírása, meghatározása is nehéz. Persze irányadó, hogy nyilall, húzódik, fáj, lüktet, feszül, szükséges azonban az, hogy el tudjuk magyarázni, hogy az izomzat milyen állpotban van és miért ezeket a tüneteket produkálja.

Szóval kezdjük az elején. Az izomtónus a passzív mozgással szembeni ellenállást jelenti. Trauma, gyulladás, megerőltetés és számos más tényező hatására az izomzat a megszokottól eltérően kezd viselkedni. Kihangsúlyozom, hogy itt nem a veleszületett izomrendellenességekről beszélünk.

izomfajdalom

Az izomműködés állapotai

1.) Normális

Teljes izomműködés, nagy ellenállással szemben is – ilyenkor nincs semmi probléma az izomzat megfelelően feszül és ernyed.

2.) Csökkent (petyhüdt, hypoton)

Az izom ellenállással (kis erőkifejtés, ill. gravitáció) szemben csökkent erőt tud csak kifejteni. Az izomerő gyenge, nem tart a kívánt funkciót nem produkálja. Az izomzat megerősítésre szorul.

 3.) Fokozott (spasztikus)

Állandósult, kóros izommerevség, az egész izom feszes, nem “enged fel”. Ide tartozik az ún. izomgörcs is, mely az izom akaratlan, fájdalmas összehúzódása, ami lehet „pulzáló” vagy folyamatos. Pl. ilyen az éjszakai vádligörcs. Ha az izomzatban csökken a keringés, romlik az anyagcseréje, funkciója, ezért a környező izmok munkába lépnek és kompenzálnak. A „túlteljesítő” izmok merevvé és feszessé válnak. A normál izomműködés a feszesség feloldása utána érhető el.

Hasonló panaszok esetén kérjen időpontot budapesti vagy dunaújvárosi rendelőnkbe!

Dr. Koroknai András

Dr. Koroknai András

Reumatológus főorvos, sportorvos, életmód orvos, szakmai vezető

Időpontfoglalás konzultációra

dr. Koroknai András
Reumatológus főorvos, sportorvos, életmód orvos, szakmai vezető

Első vizsgálat

Budapesten: 20.500,- Ft

Dunaújvárosban: 18.900,- Ft

IDŐPONTFOGLALÁS BUDAPESTEN

IDŐPONTFOGLALÁS DUNAÚJVÁROSBAN

 

Időpontfoglalás