health icon 4 3

Bobath terápia

Mi az a Bobath-módszer?

A koncepció Dr. Karel Bobath neurológus és Betha Bobath gyógytornász nevéhez fűződik. Az orvos és terapeuta szövetségében felállított koncepciók, azért is sikeresek, mert két szakember két különböző szemüvegen keresztül vizsgálja az adott problémát.

A módszer célja a központi idegrendszer betegségeiből/károsodásából származó izomtónus és funkcionális zavarok korrigálása, ezentúl az életminőség javítása, helyreállítása speciális gyakorlatokkal, feladat helyzetekkel.

Dunaújvárosban érhető el.

lökéshullám terápia - Koroknai Medical

Legfontosabb tudnivalók a Bobath-módszerről

health icon 10 3

Milyen megbetegedések esetén alkalmazható?

Elsősorban a központi idegrendszert érintő megbetegedéseknél, mint pl.: agyvérzés utáni állapot, traumás gerincvelő sérülés, Sclerosis-Multiplex, Parkinson-kór, születési oxigén hiányos állapotból adódó mozgásproblémák, stb.

Remekül alkalmazható perifériás idegérintettségek esetén (pl.: peroneus paresis, polyneuropathia), műtétek utáni és tartáshibákból adódó izomegyensúly zavaroknál.

A módszer segít az egyensúly, -és koordinációs zavarokkal küzdőknek. A módszer fejleszt és segít a mozgászavarral küzdőknek a fej,- és testtartás kontrolljában, fejleszti a végtagok koordinálását. Az eredmény a klinikai állapottól és az agyi károsodás mértékétől függ.

health icon 10 3

Mi a módszer legfőbb előnye?

A módszer előnye a beteg állapotában rejlik, hiszen nincs két egyforma idegrendszeri károsodás, nincs két egyforma sérülés, ezért az elérni kívánt célok teljesen egyediek. A terapeuta, páciense összes körülményét és lehetőségét megvizsgálva teljesen önálló és egyedi terápiás tervet dolgoz ki.

Gondoljunk csak bele, hogy egy autóbalesetből vagy stroke-ból visszamaradt károsodás mennyire sokféle lehet, itt nem lehet sémákban gondolkodni.

health icon 10 3

Mi a módszer célja?

A módszer célja az izomzat felkészítése a funkcionális működésre, fontos eleme a testtudat gyakorlása, az izomzat ellazítása és működésbe helyezése. Nem cél az izomzat erősítése, de a módszer járulékos pozitív hatása lehet, viszont az idegrendszert ért behatásokból eredő görcsös állapot oldása az egyik fő mérföldkő.

health icon 10 3

Milyen gyakorisággal ajánlott?

Az optimális eredmény eléréséhez heti 2-3 alkalommal.
A fejlődés üteme függ a sérülés mértékétől.

health icon 10 3

Mi történik a kezelés alatt?

Szeretnénk kiemelni, hogy a módszer a terapeuta és a páciens közötti szoros bizalmi viszonyon alapul, tekintve, hogy a páciens a mindennapokat érintő mozgási diszfunkciókkal küzd, ami gátlásossá, szorongóvá, feszélyezetté teheti.

Első alkalommal alapos kórtörténet felvétel történik majd következik a fizikális vizsgálat. Ezt követően a páciens a gyógytornásszal közösen kitűzi a kívánt célt, pl.: fel tudjam emelni a kezem, meg tudjak fogni egy poharat, tudjak fél percet önállóan állni, tudjam a fejemet egyenesen tartani, tudjam a végtagjaimat kontrollálni.

A kezelés egyénre szabott, nyújtásokat, manuális technikákat és aktív gyakorlatokat tartalmaz.

A páciens, otthonra könnyen megtanulható és kivitelezhető gyakorlatokat kap, mely az állapotfejlődését támogatja.

bobath 3
Időpontfoglalás