Orvosi gyógymasszázs, masszázs? Melyik micsoda és miben segít?

A gyógymasszázs egy mozgásszervi kezelésfajta, ahol a gyógymasszőr a terápiát elsősorban orvosi javaslatra, az indikációkat és a beteg kórelőzményét figyelembe véve végzi. A gyógymassszőr a páciens fájdalommal vagy anatómiai diszfunkcióval érintett régoióira fókuszál, természetesen a gyógymasszázsnak vannak másodlagos hatásai is, mint: prevenció, egészségmegőrzés.

Koroknai Medical Orvosi Gyogymasszazs Kezeles Masszazs
Koroknai Medical Orvosi Gyogymasszazs Kezeles Masszazs scaled

A gyógymasszázs mindig a panaszok állapotfelmérésével kezdődik...

…majd a gyógymasszőr kiválasztja a megfelelő masszázstechnikát, ami lehet svéd masszázs, dinamikus manuálterápia, akupresszúra, triggerpont kezelés, gerinckorrekciós kezelés.

Az általános frissítő masszázzsal ellentétben gyógymasszázs elsődlegesen szakorvosi rendelvényre adható, mivel a masszázs célja gyógyító jellegű, így a páciens egészségi állapotána feltérképezése nélkülözhetetlen. A szakképzett gyógymasszőr a vizsgálat során tájékozódik a bőr, a bőr alatti kötőszövet állapotáról is és ennek megfelelően végzi a kezelést.

Miért ennyire jótékony és hatékony?

Mi is az a gyógymasszázs?

A test felületén, kézzel végzett, rendszeresen adagolt erejű különböző fogások sorozata, melyet terápiás céllal végzünk. Olyan mechanikai inger, mely a szervezetben, a szövetekben közvetett és közvetlen úton válaszreakciót vált ki. A válaszreakció pedig a fizikális gyógyhatás.

A masszázs mechanikai inger a bőrnek, bőr alatti kötőszövetnek, izomzatnak. Megfelelő tudás birtokában segít a mozgásszervi megbetegedések feltárásában és kezelésében. A masszázs után a fellazított izmok és ízületek átmozgatása következik, különös hangsúlyt fektetve a panaszolt, fájdalmas területre.

Ezek a technikák az ízületek regenerációját, a letapadt izmok ellazítását, vérbőséget okozva csillapítják a fájdalmat is.

A terápiás terv megvalósításán egy komplett csapat is dolgozhat, ahol a kezelőorvos, a gyógytornász, gyógymasszőr, fizikoterapeuta közösen dolgoznak, hogy az adott állapot javítása és a pozitív hatások hamarabb érezhetőek legyenek.

Milyen további hatással számolhatunk?

A gyógymasszázs segít a kellő ellazulásban, a stressz feloldásában. A masszázs nem csak a bőrt, az izmot és a vérkeringést frissíti, hanem nyugtató hatást fejt ki az idegrendszerre, ezzel is ellensúlyozva a negatív válaszreakciókat. A gyógymasszázs közvetlen hatásaként csökken az izomfeszülés, így az izmok rugalmassága és teljesítőképessége javul, az anyagcseretermékek kiürülése felgyorsul. A hatásfok különböző gyógykrémekkel, masszázsolajokkal, illóolajokkal fokozható.

További hatások

Kiknek javasolt?

tartós álló- vagy ülő munka, egyoldalú terhelés

mozgásszervi vagy stressz eredetű fejfájás, fülzúgás, szédülés

arc-, fej-, nyak-, vállöv-, gerinc- (hát, derék), karok-, lábak területén megjelenő fájdalmak, izomfeszülések, izomcsomók, görcsök, húzódások

mozgáskorlátozottság, sérves panaszok, izom- és ízületi panaszok

balesetek, csonttörések, traumás sérülések utáni rehabilitáció

reumatológiai és ortopédiai megbetegedések
esetén

Ellenjavallt

Ki végezhet gyógymasszázst?

A gyógymasszázs ÁNTSZ engedélyhez kötött tevékenység, ami az ellátóhellyel és a gyógymasszászt végző szakemberrel szemben szigorú követelményeket támaszt. Akik a követelményeknek megfelelnek, felszerelt környezetben, alapos anatómiai ismerettel végeznek gyógyító tevékenységet. A gyógymasszőrök rendelkeznek klinikai ismeretekkel, képes és alkalmasak szakorvosokkal együtt gyógyítani.

gyógymasszőr az orvossal (pl. reumatológus) együttműködve dolgozik, a diagnózisnak megfelelően masszíroz, gyógyító, rehabilitáló céllal, amikor a tünetek csökkentése, megszűntetése mellett azok mozgásszervi okait is felkeresi és kezeli.

Koroknai Medical Orvosi Gyogymasszazs Kezeles Masszazs 1 scaled

Orvosi gyógymasszázs és más masszázsformák közötti különbségek:

A gyógymasszázs és más masszázsfajták elsősorban céljukban különböznek.

Míg az orvosi gyógymasszázs célja a mozgásszervi fájdalmak kezelése és gyógyítása, alapvetően gyógyítói szemlélettel, addig többi „wellness” masszázs lényege a kényelem, a kényeztetés és a jóleső érzés.

Sok esetben a gyógymasszőr a fájdalommal érintett területeket kezeli, így a teljes kezelés alatt a „wellness” érzés nem garantálható, azonban a fájdalmas területek fellazításával érhető el leggyorsabban a gyógyulás.

Gyógymasszőreink

Nemesne Ili Gyogymasszor Koroknai Medical

Nemes Tiborné Ili

gyógy- és frissítőmasszőr

Szabo Andrea Gyogymasszor Koroknai Medical

Szabó Andrea

gyógy- és sportmasszőr

Oroszi Laszlo Krisztian gyogymasszor sportmasszor Koroknai Medical

Oroszi Krisztián

gyógy- és sportmasszőr

Varga Eszter gyógy- és frissítőmasszőr Koroknai Medical

Varga Eszter

gyógy- és frissítőmasszőr

Időpontfoglalás