Orvosi gyógymasszázs, masszázs? Melyik micsoda és miben segít?

A gyógymasszázs egy mozgásszervi kezelésfajta, ahol a gyógymasszőr a terápiát elsősorban orvosi javaslatra, az indikációkat és a beteg kórelőzményét figyelembe véve végzi. A gyógymassszőr a páciens fájdalommal vagy anatómiai diszfunkcióval érintett régoióira fókuszál, természetesen a gyógymasszázsnak vannak másodlagos hatásai is, mint: prevenció, egészségmegőrzés.

Koroknai Medical Orvosi Gyogymasszazs Kezeles Masszazs
Koroknai Medical Orvosi Gyogymasszazs Kezeles Masszazs scaled

A gyógymasszázs mindig a panaszok állapotfelmérésével kezdődik...

…majd a gyógymasszőr kiválasztja a megfelelő masszázstechnikát, ami lehet svéd masszázs, dinamikus manuálterápia, akupresszúra, triggerpont kezelés, gerinckorrekciós kezelés.

Az általános frissítő masszázzsal ellentétben gyógymasszázs elsődlegesen szakorvosi rendelvényre adható, mivel a masszázs célja gyógyító jellegű, így a páciens egészségi állapotána feltérképezése nélkülözhetetlen. A szakképzett gyógymasszőr a vizsgálat során tájékozódik a bőr, a bőr alatti kötőszövet állapotáról is és ennek megfelelően végzi a kezelést.

Miért ennyire jótékony és hatékony?

Mi is az a gyógymasszázs?

A test felületén, kézzel végzett, rendszeresen adagolt erejű különböző fogások sorozata, melyet terápiás céllal végzünk. Olyan mechanikai inger, mely a szervezetben, a szövetekben közvetett és közvetlen úton válaszreakciót vált ki. A válaszreakció pedig a fizikális gyógyhatás.

A masszázs mechanikai inger a bőrnek, bőr alatti kötőszövetnek, izomzatnak. Megfelelő tudás birtokában segít a mozgásszervi megbetegedések feltárásában és kezelésében. A masszázs után a fellazított izmok és ízületek átmozgatása következik, különös hangsúlyt fektetve a panaszolt, fájdalmas területre.

Ezek a technikák az ízületek regenerációját, a letapadt izmok ellazítását, vérbőséget okozva csillapítják a fájdalmat is.

A terápiás terv megvalósításán egy komplett csapat is dolgozhat, ahol a kezelőorvos, a gyógytornász, gyógymasszőr, fizikoterapeuta közösen dolgoznak, hogy az adott állapot javítása és a pozitív hatások hamarabb érezhetőek legyenek.

Milyen további hatással számolhatunk?

A gyógymasszázs segít a kellő ellazulásban, a stressz feloldásában. A masszázs nem csak a bőrt, az izmot és a vérkeringést frissíti, hanem nyugtató hatást fejt ki az idegrendszerre, ezzel is ellensúlyozva a negatív válaszreakciókat. A gyógymasszázs közvetlen hatásaként csökken az izomfeszülés, így az izmok rugalmassága és teljesítőképessége javul, az anyagcseretermékek kiürülése felgyorsul. A hatásfok különböző gyógykrémekkel, masszázsolajokkal, illóolajokkal fokozható.

További hatások

Kiknek javasolt?

tartós álló- vagy ülő munka, egyoldalú terhelés

mozgásszervi vagy stressz eredetű fejfájás, fülzúgás, szédülés

arc-, fej-, nyak-, vállöv-, gerinc- (hát, derék), karok-, lábak területén megjelenő fájdalmak, izomfeszülések, izomcsomók, görcsök, húzódások

mozgáskorlátozottság, sérves panaszok, izom- és ízületi panaszok

balesetek, csonttörések, traumás sérülések utáni rehabilitáció

reumatológiai és ortopédiai megbetegedések
esetén

Ellenjavallt

Ki végezhet gyógymasszázst?

A gyógymasszázs ÁNTSZ engedélyhez kötött tevékenység, ami az ellátóhellyel és a gyógymasszászt végző szakemberrel szemben szigorú követelményeket támaszt. Akik a követelményeknek megfelelnek, felszerelt környezetben, alapos anatómiai ismerettel végeznek gyógyító tevékenységet. A gyógymasszőrök rendelkeznek klinikai ismeretekkel, képes és alkalmasak szakorvosokkal együtt gyógyítani.

gyógymasszőr az orvossal (pl. reumatológus) együttműködve dolgozik, a diagnózisnak megfelelően masszíroz, gyógyító, rehabilitáló céllal, amikor a tünetek csökkentése, megszűntetése mellett azok mozgásszervi okait is felkeresi és kezeli.

Koroknai Medical Orvosi Gyogymasszazs Kezeles Masszazs 1 scaled

Orvosi gyógymasszázs és más masszázsformák közötti különbségek:

A gyógymasszázs és más masszázsfajták elsősorban céljukban különböznek.

Míg az orvosi gyógymasszázs célja a mozgásszervi fájdalmak kezelése és gyógyítása, alapvetően gyógyítói szemlélettel, addig többi „wellness” masszázs lényege a kényelem, a kényeztetés és a jóleső érzés.

Sok esetben a gyógymasszőr a fájdalommal érintett területeket kezeli, így a teljes kezelés alatt a „wellness” érzés nem garantálható, azonban a fájdalmas területek fellazításával érhető el leggyorsabban a gyógyulás.

Gyógymasszőreink

Szabo Andrea Gyogymasszor Koroknai Medical

Andrea Szabó

therapeutic and refreshing masseuse

Varga Eszter gyógy- és frissítőmasszőr Koroknai Medical

Eszter Varga

therapeutic and refreshing masseuse

Oroszi Laszlo Krisztian gyogymasszor sportmasszor Koroknai Medical

Krisztián Oroszi

therapeutic and refreshing masseuse

Szabó Szabolcs gyógymasszőr Koroknai Medical

Szabó Szabolcs

therapeutic and refreshing masseuse

Appointments