Műtéten esett át, vagy gyermekét császármetszéssel hozta a világra?

Történeteink hegesedés formájában hagyhatnak nyomot a testünkön, amit szégyellni semmiképpen nem kell, viszont foglalkozni kell vele. Miért?

A testünket átölelő hegek nem csak esztétikai problémát jelenthetnek, hanem az összenőtt szövetek számos mozgásszervi és egyéb panaszt okozhatnak. Mi ennek az oka és mit tehetünk?

Koroknai Medical hegkezelés manuális hegterápia
Koroknai Medical hegkezelés manuális hegterápia

Miért problémásak a hegek?

A fő ok abban keresendő, hogy a heg szerkezete eltér az eredeti és egészséges bőrszövettől: nincs benne bőrpigment, faggyú- és izzadságmirigy, nem nő rajta szőr vagy köröm. Emellett az instabil szövet hajlamos rögzülni más szövetekhez, és folyamatosan nő minden irányba.

Statisztikák szerint az esetek 60-70%-ában panaszok alakulnak ki a heg kialakulását követő másfél évben.

Lássuk pontosan, mi a folyamat:

Sérülést, fertőzést, operációt, laparoszkópos vagy artoszkópos beavatkozást követően a bőr és/vagy a mélyebben fekvő szövetek sérülnek, őssejtjeik elpusztulnak. Ilyen esetben a szövet önmagát újra létrehozni már nem képes, helyére a szervezet egy ugyan csak kötőszövet eredetű, de más tulajdonságokkal rendelkező szövetet fog létrehozni, melyet pótszövetnek -hegnek- hívunk.

A heg döntő többségében kollagént tartalmaz, mely biztosítja a szakítószilárdságát. 1 év elteltével elasztin kezd el lerakódni, mely minimálisan növeli majd a szövet rugalmasságát.
Test szerte bárhol megjelenhetnek és megfigyelhető, hogy törzsi, leginkább hasüregi hegek úgynevezett bridge-ket képezhetnek: ezek húrszerű, erős, vaskos zsírszövetek, melyek már erekkel átszőtt, szinte önállósult szövet csomagok. Hatalmas húzóerővel, óriási zavaró potenciállal rendelkeznek a szervezet számára.

Hogyan alakulhatnak ki a mozgásszervrendszert zavaró struktúrák?

A heg egy instabil szövet, mely minden esetben keresni fog fix pontot, melyhez/melyekhez rögzülhet, azt magához húzhatja. Ebből kifolyólag fontos, hogy nem csak a heget vizsgáljuk, hanem azt is, hogy mire nőtt rá és azt honnan húzza el. Tulajdonságai közé tartozik továbbá, hogy folyamatosan és szerte ágazóan nő minden irányba, ezáltal ödémát, mozgásbeszűkülést, fájdalmat okozhatnak.

Mit tehetünk?

A hegek körül összenőtt szöveteket manuális és nem manuális komplex terápiával célszerű kezelni, mely során a terület felszabadul, az összenőtt izomzat újra funkcióját teljesíti. A hegek felszabadítása elsődlegesen masszázzsal, a szövetek átmozgatásával jár, ami okozhat némi kellemetlenséget és érzelmi reakciókat válthat ki.

Terápiás vonatkozásban tekintve az első kezeléseket és letapadások felszabadítását követően időközönként érdemes megismételni a kezeléseket. Legyen akármilyen idős a heg, kiválóan reagál a kezelésekre.

A teljesség igénye nélkül néhány eset, amikor gondolni kell letapadásokra:

Hasi műtét esetén:
Mozgatószervrendszerben jelentkezhető panaszok:

A terápia során figyelembe vesszük a varrat szedéstől, vagy a sérüléstől számított időt, így tudjuk a lehető legbiztonságosabban elvégezni a kezeléseket. A heg szakítószilárdsága 1 hetesen körülbelül 3%, 3 hetesen 30%, 12 hetesen pedig már 80%.

A kezelés sikerességéhez nagyban hozzájárul, hogy a páciens a terápia elvégzése után elvégezze azokat a feladatokat, melyeket a terapeutával megbeszéltek, hiszen a mobilizációval elért jó szöveti állapotot csak mozgással és megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával lehetséges fenntartani. Amennyiben ezek a lépések elmaradnak a heg újra nagyon könnyen letapadhat.

Császármetszés utáni hegkezelés:

A gyermekáldás következtében kialakuló hasi heg kezelése nem várt érzelmi hatásokat válthatnak ki, így ennek a terápiának az ideje hosszabb. Az első kezelés minden esetben egy rövidebb felvilágosítással, bizalomépítéssel és érzelmi felkészítéssel jár.

Ezek a folyamatok akkor is bekövetkeznek, ha nem hiszünk benne, vagy nincs a gondolatkörünkbe. Minden reakció teljesen normális, terapeutánk megfelelő felkészültséggel rendelkezik minden helyzetre.

A lelki oldódással a hegek körüli szövetek is hamarabb „engednek”.

Amennyiben császármetszés utáni hegkezelésre jelentkezik a bejelentkezés mindenképp telefonon történjen, ahol szükséges megadni a varratszedés pontos dátumát.

Koroknai Medical hegkezelés manuális hegterápia

Fontos információ:

Scar massage can help smooth the scar, make it more flexible and increase blood circulation.

Fontos azonban, hogy csak az orvos vagy a sebész utasításait követve és az általuk javasolt időpontban kezdje el a masszázst, különösen egy sebészeti beavatkozás után. Az egyéni érzékenység és gyógyulási sebesség is változhat, ezért mindig fontos az orvosi tanácsadás.

A kezelést végző terapeutánk

Kuszi Alexandra gyogytornasz fizioterapeuta Koroknai Medical

Alexandra Kuszi

physiotherapist

Book an appointment

Manuális hegkezelés – 60 perc:
15.000,- Ft / occasion

Appointments