health icon 4 3

Flatfoot physiotherapy

Nagyon gyakori mozgásszervi deformitások közé sorolható, amikor a lábboltozat elsimul és a bokák kifelé dőlnek és szinte az egész talp érinti a földet.

Budapesti és dunaújvárosi rendelőnkben egyaránt.

lúdtalp torna - Koroknai Medical

A lábboltozat

health icon 10 3

Mikorra alakul ki a lábboltozat?

A lábboltozat 4-5 éves korra alakul ki, addigra veszi fel végleges formáját. A csecsemők puha kis talpacskáján még nincsenek boltozatok, azok szépen folyamatosan a járás megkezdésével alakulnak ki. Amíg a gyermek lába fejlődésben van, teljesen normális a lúdtalp jelensége, az nem tekinthető kóros elváltozásnak.

health icon 10 3

A lábboltozat

A lábunk normális esetben három ponton illeszkedik a talajhoz, a sarokcsonton az I. és az V. lábközépcsont fejecsein.

A harántboltozat az I. és V. fejecs között húzódik a hosszanti boltozat az I. és V. fejecs és a sarokpont között a belső és külső íven alakul ki. Az egészségesen kialakult boltozatoknak az a jelentősége, hogy segítenek a ránehezedő súly megfelelő eloszlatásában.

A lúdtalp idősebb korban a hosszanti boltozat süllyedésében mutatkozik meg, mely révén romlik a talp statikája. A statika megváltozása révén romolhat a talp izomszerkezete, túlterhelődhetnek a talpszalagok.

Korábban elterjedt gyakorlat volt, hogy a gyerekeknek lábboltozat-emelő cipőt ajánlottak, azonban mára ez a nézet elavulttá vált, hiszen a megemelt boltozatú cipő ellustítja a talpizmokat, holott ezen izmok megerősítése lenne a cél.

lapos normal talp 2

Mitől alakul ki a lúdtalp?

Szerepet játszanak az örökletes tényezők, gyermekkori túlsúly és mozgáshiányos életmód.

lábboltozatok típusai
health icon 11 3

Mik a lúdtalp tünetei?

A lábboltozat eltűnik, lelapul, a láb kifelé vagy befelé dől, a belső bokacsont alacsonyabban áll. A talp terhelésre hamar elfárad. A megváltozott statikai helyzetnek megfelelően boka és térdfájdalom alakulhat ki.

health icon 1 3

Lúdtalp kezelése gyermekeknél

  • Játékos torna hetente legalább két alkalommal, otthon is végezhető gyakorlatok.
  • Lego, ceruza, apró tárgyak lábujjakkal való felemelése, áthelyezése.
  • Javasolt, hogy járjon a gyerek minél többet mezítláb, főleg fűben, homokban, kavicson bárhol ahol nem sérülhet meg.
health icon 10 3

Milyen torna ajánlott felnőtteknél lúdtalp esetén?

Felnőtteknél az egyénre szabott gyógytornát javasoljuk, mert a lúdtalp mértéke, típusa eltérő lehet így a gyakorlatokat egyénre szabottan alakítjuk ki. Fő cél a lábizmok megerősítése, annak érdekében, hogy a megfelelő lábboltozat magától kialakuljon.

Ma már nem javasolt a durva haránt emeléses talp domborulatú cipő, mert az elernyeszti a talpizmokat és még inkább fokozzák a panaszokat.

A legújabb szemlélet szerint a legmegfelelőbb ha a lábizmok megerősítésével a láb saját maga korrigálja a deformitást, ezért is fontos azon gyakorlatok kiválasztása, amik erre késztetik a lábizmokat és szalagokat.

Kiegészítő kezelésként alkalmazható trigger pont terápia, Kinesio-tape kezelés, ami segít a láb megfelelő tartásának ösztönzésére.

Legvégső esetben, durva torzulás esetén ortopédiai műtéti korrekció javasolt.

ludtalp masszazs 1
health icon 10 2

Request a callback!

If you have any questions about our treatments, please feel free to contact us and one of our staff will answer you.

Kérjen visszahívást!

Kérdezne a kezelésekkel kapcsolatban? Munkatársunk szívesen válaszol.

Appointments