Bejelentkezés mindennap

9:00-20:00-ig

Dunaújváros:

+36 (30) 475 7830

Budapest:

+36 (70) 571 0071

Térdszalag szakadás

Térdszalag fájdalmak

Térdszalag szakadás után a gyógytorna mikortól kezdhető el?

Az elülső keresztszalag pótlással szerzett hosszú távú tapasztalatok alapján nyugalomba helyezés csak rövid ideig szükséges, tehermentesítést mankóval körülbelül 2 hétig igényel. Az első 3 hétben éjjel-nappal térdrögzítőt kell viselni, illetve a kórházban megtanult gyógytorna gyakorlatokat kell otthon végezni. Ezt követően van lehetőség az intenzívebb gyakorlatokból felépülő, személyre szabott gyógytorna megkezdésére mindenképpen szakképzett, az elülső keresztszalag rehabilitációjában jártas szakember vezetésével.

 

Az operációt követő 3.-8. hétben érdemes heti 2-3 gyógytornát beiktatni, illetve a kapott házi feladatokat naponta elvégezni. A későbbiekben elegendő a heti 2 alkalom, majd fokozatosan heti 1 alkalomra csökkenthető a gyógytorna foglalkozások száma.

Hogyan épül fel a rehabilitációs terv?Térdszalag szakadás rajz

A keresztszalag műtétet követő időszakot 3 fázisra bonthatjuk:

1. Maximális védelmi fázis: a műtéttől számítva az első 3-6 hét.
A beépített szalag védelmére a mozgásterjedelem limitálására van szükség, melyet térdrögzítő, úgynevezett brace segítségével biztosítanak. Ennek beállításáról, illetve hordásáról az operáló orvos határoz.

 

Gyógytorna szempontjából ebben az időszakban tehermentesített helyzetben izometriás, illetve ko-kontrakciós gyakorlatokat végeztetünk a beteggel, fokozatosan növelve a térdízület mozgásterjedelmét, hogy mihamarabb elérhessük a 90°-os térdhajlítást. Ezen kívül nagyon fontos a térdízület teljes nyújtásának az elérése is.

 

2. Mérsékelt védelmi fázis: kb. postoperatív 5.héttől - 10-12. hétig
Ebben az időszakban fokozatosan növelve a terhelést, illetve az ellenállást kezdjük az erősítő, illetve a térdízület stabilitását elősegítő gyakorlatokat.

 

3. Minimális védelmi fázis: 10-12.héttől 4-6.hónapig
Ilyenkor már a sportspecifikus gyakorlatok kerülnek előtérbe. Sportolók esetén a cél a sportba való visszatérés előkészítése.

Milyen kiegészítő terápia javasolt a gyógytorna mellé?

Kryoterápia: a jegelés fontos a gyulladás elkerülése, a fájdalom csökkentése, illetve az ízületi folyadékgyülem csökkentése, megszüntetése érdekében.

 

Kineziotaping: A sebgyógyulást követően lehetőség van kineziotaping használatára is, mely a duzzanat csökkentésében, az aktív mozgástartomány növelésében és esetlegesen fellépő fájdalomcsillapításban segíthet. A sportba való visszatéréskor is alkalmazzuk a stabilitás fokozásának érdekében.

Terd Kinesio-Tape

Térd torna

Miben különbözik az LCA torna a normál gyógytornától?

A keresztszalag műtétet követő rehabilitáció célja az ízület stabilitásának visszaállítása. A kezelés legfontosabb irányelve, hogy az aktív torna dominál, minden egyéb passzív eljárás csak az aktív gyakorlatok kiegészítése. A stabilitás helyreállításán túl a másik alapvető cél a mobilitás visszaállítása.

 

A műtétet követő 5-6.hétre a térdízület 90°-os hajlított helyzetét, illetve a teljes nyújtást el kell érni. A rehabilitáció során nagyon fontos betartani a terhelés fokozatos növelését, mivel a túlterhelés negatív következményekkel, szövődményekkel járhat.

Mire kell figyelnem a mindennapi tevékenységem során?

Az első 6 hétben nyílt láncban nem dolgoztatjuk a térdet, azaz térdhajlításból térdnyújtás a levegőben tilos. Szintén ebben az első időszakban érdemes kímélni a műtött térdet, megerőltető sétákat, túrákat ilyenkor még ne tegyünk. Általában a futás a műtéttől számítva 3 hónaptól megkezdhető, de alapvetően ezt az operáló orvos határozza meg.
Meleg víz (termálvíz) illetve szauna használata 5-6 hónapig tilos! Masszázs a műtéttől számítva 4 hónapig nem ajánlott (maximum nyirokmasszázs). Mellúszás szintén 6 hónapig tilos!

 

A munkaképesség irodai munkára 4-6 hét, könnyű fizikai munkára 3-4 hónap, nehéz fizikai munkát végzőknél 4-8 hónap.

 

Térdfajdalom

Mikortól végezhetek sporttevékenységet?

Sporttevékenység 6 hónap után megkezdhető, hacsak az operáló orvos másképp nem határoz. Versenysport, mely a térd szempontjából nagy megterhelést igényel (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, tenisz) általában 8-10 hónappal a műtétet követően kezdhető.
Szobakerékpár használata körülbelül 8. héttől, úszás 10-12.héttől engedélyezett.

 

Síelést körülbelül a 9. hónaptól lehet újra elkezdeni.