Pattanó ujj – ínhüvelygyulladás

[cws-row cols=1 id=”cols1″][col span=12][cws-widget type=text title=””]

Pattanó ujj

Beragad az ujja, nem tudja fájdalom nélkül kiegyenesíteni? Lehet, hogy pattanó ujja van… 

Gyakori probléma, amikor az érintett ujj mozgatásnál „beragad”, majd a kinyújtás egy pattanó, kellemetlen, sokszor fájdalmas érzés után lehetséges csak.
A pattanó ujj kialakulásának oka lehet, az ín vagy ínhüvely egy korábbi gyulladást követően hegesedve, megvastagodva gyógyul. Ilyenkor az inak nem tudnak az ínhüvelyben akadálytalanul mozogni és mozgásbeszűkülés jön létre. A tünete reumatikus ízületi gyulladás következménye is lehet.

A legfőbb tünet az ujj nehézkes mozgatása, amit a legtöbb esetben egy pattanó jelenség kísér. Az ujj fájdalmas, nyomásérzékeny, duzzadt. Súlyosabb esetben az ujjat nem lehet behajlítani vagy kiegyenesíteni. Az ín túlterhelés vagy gyulladást követő hegesedés miatt megvastagszik és az ínhüvelyen keresztüli normál mozgatása megszűnik.

Pattanó ujj kialakulhat túlerőltetés következményeként is, nagyban érintettek azok, akik egész nap klaviatúrával dolgoznak.

 

Pattanó ujj

 
 

Pattanó ujj esetén milyen terápia javasolt?

Konzervatív terápia:

Elsődlegesen az ujj nyugalomba helyezése, kímélete szükséges. Amennyiben a panaszok a nyugalmi időszakot sem enyhülnek, javasolt reumatológus szakorvos felkeresése, aki fizikális vizsgálat útján megállapítja, hogy szükséges-e kézsebészeti konzílium. Súlyosabb esetekben műtéti beavatkozás szükséges.

Injekció, fizioterápia:

Amennyiben műtéti beavatkozás nem szükséges az ujj szabad mozgása gyulladáscsökkentő szteroid injekcióval vagy szájon át szedett gyulladáscsökkentővel visszanyerhető. Elsődleges cél a gyulladás általi ínmegvastagodás megszüntetése, ezáltal az akadozott mozgás feloldása.

Javasolt kiegészítő terápiaként gyulladáscsökkentő ultrahangos kezelés, vagy orvosi lézerterápia, ami gyorsítja a gyulladásos folyamatok megszűnését.

[maxbutton id=”3″ url=”https://koroknaimedical.hu/kapcsolat/” text=”Időpontot kérek!” ]

Fizioterápia:

Kiegészítő kezelésként lézerterápia, ultrahangos kezelés, vagy dioninos iontoforézis jöhet szóba, ami lazítja az ízületet és a kötőszövetet, így az ujj szabad mozgása visszanyerhető.

Lézer terápia

Amennyiben a konzervatív terápia nem segít, vagy a fájdalom és a mozgáskorlátozottság állandósul, kézsebészeti műtéti beavatkozás javasolt.

 

[/cws-widget][/col][/cws-row]

Időpontfoglalás