Bejelentkezés mindennap

9:00-20:00-ig

Dunaújváros:

+36 (30) 475 7830

Budapest:

+36 (70) 571 0071

Bokarándulás – vizsgálat – terápia

BOKARÁNDULÁS KEZELÉSE

Bokaficam jegeles

Mikor beszélünk bokarándulásról?

A bokarándulás egy nagyon gyakori sérülés, amikor a bokaízület megrándul, de az ízületet alkotó csontok nem hagyják el az ízületi tokot. A rándulás során szöveti sérülések keletkeznek, durvább esetben az ízületi tok, a porcfelszín vagy a csontok is sérülnek. Abban az esetben ha a boka elhagyja az ízületi tokot bokaficamról beszélünk.

 

A rándulás korosztályra való tekintet nélkül bármilyen tevékenység közben előfordulhat, elég egy rossz mozdulat.

 

Mik a bokarándulás leggyakoribb tünetei?

A fájdalom leggyakrabban a boka külső oldalán jelentkezik, ezen a területen megjelenik duzzanat, vérömleny, a bőr elszíneződik. Fájdalomérzet nyugvóhelyzetben vagy a boka elfordításakor jelentkezik. A sérülést követően lehetetlenné válik a lábra való ránehezedés.

 

A súlyosabb bokaránduláshoz csonttörés vagy részleges szalagsérülés is párosulhat, amikor a láb csontjai közül egy vagy több megreped vagy el is törik, azonban a bokarándulás leggyakrabban önállóan fordul elő.

 

A bokarándulásnak különböző súlyossági fokai vannak, attól függően, hogy milyen mértékű a bevérzés, sérültek-e az ínszalagok, sérült-e a boka csontozata vagy a porcfelszín.

Bokaficam torna másolat

Hogyan diagnosztizálható a bokarándulás?

A bokarándulás szakorvos által végzett fizikális vizsgálatot követően könnyen diagnosztizálható. A fájdalom helye, a külső bokaszalag mentén megjelenő duzzanat, az esetleges bevérzések helye nagyon árulkodó.

 

Abban az esetben ha az általános terápiákra a beteg nem reagál vagy a boka mozgása jelentősen beszűkült és a terhelés kibírhatatlan fájdalommal jár, további diagnosztikai vizsgálatok szükségesek.

 

A röntgen felvétel információt ad arról, hogy a rándulás következtében nem történt-e csonttörés, komolyabb porcsérülés, illetve a peroneális szalagokon részleges szakadás. A csonttörés leggyakoribb esetben a lábközépcsontokat érinti.

 

Kifejezetten extrém esetben MRI vizsgálat válhat szükségessé, ami megmutatja az esetleges porc sérüléseket is, azonban ez a vizsgálat a legtöbb bokarándulásnál nem indokolt. Krónikus bokainstabilitás esetén információt ad az esetleges porcelhalásról.

 

 

Terápiás lehetőségek:

Leggyakoribb esetben egy kisebb rándulás otthon is kezelhető, pihentetés, jegelés, fáslis rögzítés  után a hétköznapi tevékenységek akadály nélkül végezhetőek.

 

A sérülés komolyabb beavatkozás nélkül kezelhető. A legfontosabb a nyugalomba helyezés, megfelelő jegelés, fáslival rögzítés, felpolcolás.

 

A sérülés után 48-72 órával jelentős javulásnak kell bekövetkeznie. Azok akik ennyi idő után sem tudják terhelni a bokájukat azok forduljanak szakorvoshoz.

 

Bokaficam fájdalom

Fizioterápia:

A fő terápiás vonal a megfelelő fizioterápiás terv kiválasztása. Az izomzat nyújtása és erősítése nélkülözhetetlen a jövőbeni sérülések kiküszöbölése miatt. A boka stabilitásának visszanyeréséig bokarögzítő használatát javasoljuk. Komolyabb beavatkozás csak és kizárólag abban az esetben merülhet fel, ha a bokaszalagok és a lábizomzat nem erősíthető meg és a jelentős javulás gyógytortával, fizikoterápiával sem érhető el.

 

Lehetséges szövődmények:

Nem megfelelő rehabilitáció és láberősítés esetén krónikus bokainstabilitás alakulhat ki, melynek következtében a beteg bokája kisebb megterhelés esetén folyton kibicsaklik, megbicsaklik. A folyamatos mikrosérülések hosszútávon roncsolhatják a bokát körülvevő szalagokat, porcot és a csontszerkezetet is.

 

Állapotromlás, vagy tartósabb stagnálás esetén forduljon hozzánk bizalommal.
Kérjen ingyenes visszahívást most!

 

INGYENES VISSZAHÍVÁS