Mikor javasolt derékfájással orvoshoz menni?

A derékfájás gyakori panasz és korosztályra való tekintet nélkül bárkit érinthet. Általában nem jelent komoly problémát, figyelmen kívül hagyni és legyinteni rá azonban nem érdemes. Van olyan eset, amikor a derékfájás komolyabb ok miatt van vagy annak előjele lehet és orvosi segítséget igényel, ilyenkor konzultálni kell szakorvossal:

Hirtelen kialakuló fájdalom

Ha a derékfájás hirtelen jelentkezik egy sérülés vagy baleset után, fontos orvoshoz fordulni. Ha a fájdalom edzés közben vagy aktív tevékenység közben keletkezik és esetleg roppanó, recsegő hang, érzés követi, mindenképp javasoljuk a szakorvosi vizsgálatot.

Erős fájdalom és mozgáskorlátozottság

Ha a derékfájdalom nagyon erős és nehezíti vagy lehetetlenné teszi a normális mozgást és a fájdalom otthoni kezelések, pihentetés vagy gyulladáscsökkentők alkalmazása után sem csillapodik, érdemes orvoshoz fordulni.

Fájdalom kisugárzása más területekre

Ha a fájdalom nem csak a derékban érezhető, hanem sugárzik más területekre is, például az alsó végtagba, bizsergő érzést okozva, akkor szakorvosi vizsgálat keretében ki kell zárni a komolyabb porckorong-sérvet. Az érzéskiesés vagy gyengeség jelentkezhet a lábakban vagy a medencében.

Vizelet- vagy széklettartási nehézség

Ha a derékfájdalommal együtt vizelet- vagy széklettartási problémák jelentkeznek, azonnal szakorvoshoz szükséges fordulni. Feltételezhető, hogy ilyenkor a porckorongsérv annyira nyomja az ideggyököt, hogy az jelentősen sérülhet és akár azonnali ellátást igényel.

Éjszakai fájdalom

Ha a derékfájás éjszaka súlyosabb és az alvás minőségét befolyásolja, orvosi vizsgálat szükséges lehet.

Krónikus vagy ismétlődő fájdalom

Ha a derékfájás hosszabb ideig tart (3 hónap), vagy időről időre visszatér, érdemes orvoshoz fordulni, hogy kiderítse a hátterében álló okokat esetleges strukturális vagy degeneratív elváltozásokat, ami jól kiválasztott mozgásterápiával kezelhető.

Ha bármelyik fenti tünet jelentkezik, javasolt mielőbb orvoshoz fordulni.

Fentiek esetén reumatológus szakorvos vagy gerincgyógyász a pontos diagnózis megállapítása után megfelelő terápiás terv felállításával hozzásegít a fájdalommentes mindennapok eléréséhez.

Ne feledje el, hogy a korai kezelés és terápia segíthet megelőzni a súlyosabb problémák kialakulását!

Derékfájás Mikor javasolt orvoshoz menni Koroknai Medical

Dr. Koroknai András – reumatológus főorvos, szakmai vezető

Szerző

A teljes cikk szerzői jogvédelem alatt áll, annak egy része vagy egésze kizárólag a forrás megjelölésével terjeszthető.

Időpontfoglalás