Az ízület röviden a csontok mozgékony összeköttetése, mely lehetővé teszi mozgékonyságunkat. Az ízületek (articulacio) egy vagy több csont összeköttetései, ahol a csontok elmozdulnak. Az ízületek normális esetben súrlódásmentesen mozdulnak el, azonban bizonyos megbetegedések miatt vagy az idő múlásával a könnyed elmozdulás akadályozott lehet. Az ízületi porc elmozdulását az ízületi folyadék segíti elő.

 .

Az ízület szerkezete:

– ízületi fej

– ízületi árok (vápa)

– ízületi porc

– ízületi tok

– ízületi nedv

– ízületi szalag

Az ízületi porc a felszíneket simává téve megkönnyíti az ízületi végek elmozdulását. Az idő előrehaladtával a porc kopása, „elhasználódása” elkerülhetetlenné válik.

ízületfeltöltés

.

Az Ízület betegsége

Ízületi kopás

Az ízület nagy része kollagénből épül fel. A szervezet kollagéntermelő képessége több okból csökkenhet és kollagén hiányában a porcok elvékonyodnak, forgácsolódnak végül elporladnak és idővel az elporladt ízület felszívódik. A „kenőanyag” nélküli elmozdulás erőteljes fájdalommal jár és a kialakult gyulladás a környező szövetekre is átterjedhet. Mivel az ízületek kívülről szemmel nem láthatók, ezért legtöbb esetben már csak a fájdalommal szembesülünk. Az arthrosis részben öröklött, részben szerzett okokra vezethető vissza (baleset, sérülés, súlyfelesleg, rossz testtartás). A kopással érintett leggyakoribb területek: csípő, gerinc, térd

.

Az ízületi kopás konzervatív terápiája

A konzervatív terápia, műtéten kívüli terápiát jelent. Meghatározott kopás elérésénél csak a műtéti úton való protézisbehelyezés segíthet legyőzni a fájdalmat. Ennek kiszűrésére mindenképp forduljon szakorvoshoz.

.

Fizioterápia, gyógytorna

A fizioterápia segíthet feloldani az ízületek merevségét, javítja a mozgékonyságot. A kopásos megbetegedés heveny szakaszában a legfontosabb a nyugalomba helyezés. Amikor az ízület már terhelhető javasolt a gyógytorna megkezdése.

.

Ízületfeltöltés

Elsődlegesen fel kell hívni a figyelmet, hogy erősen gyulladt ízületbe az injekció nem adható. A kisebb kopások kezelésére hatékony hosszútávú megoldást nyújthatnak az ízületet „kenőanyaggal” feltöltő injekciók. A hyaluron sav bejuttatása az ízületbe kisebb kellemetlen szúrással járó, azonban igen hatásos eljárás.

Előnye: szinte azonnal csökkenti a fájdalmat, segíti az ízületek könnyed mozgását, akár 2 éven át is hatásos, természetes, nem állati eredetű hyaluronsavat tartalmazó injekció.

.

.

.

Mely szakterület foglalkozik a betegség diagnosztizálásával és kezelésével?

A betegség diagnosztizálásával és kezelésével a reumatológia foglalkozik.

Mindenképp fontos időben szakemberrel konzultálni! Amennyiben hasonló tüneteket tapasztal, forduljon reumatológus szakorvosainkhoz.

Foglaljon időpontot online, vagy kérdés esetén kérjen visszahívást!

Időpontfoglalás