health icon 4 3

Befagyott váll szindróma

Mit jelent a “befagyott váll”?

Sajnos egyre több mindenkit érint ez a mozgásszervi megbetegedés. Aki ezzel a panasszal fordul hozzánk, azt már a recepción sejteni lehet. Ilyenkor a Páciens annyira sem tudja felemelni a karját, hogy a recepción a formanyomtatványt aláírja. A befagyott váll szindrómát karakteres mozgásbeszűkülés, izomfeszülés, fájdalom jellemzi.

Reumatológia magánrendelés - Koroknai Medical

Miért pont a vállat érinti? Mitől alakul ki?

health icon 10 3

A váll az egyik legmozgékonyabb és legnagyobb ízületünk, ami lehetővé teszi karunk többirányú mozgását, mozgatását. Éppen ezért a többfunkciós mozgás közben a váll gyakran sérülhet, az ízület merevvé válhat, begyulladhat.

health icon 10 3

A befagyott váll szindróma egy összefoglaló elnevezése magának a vállízületnek és a körülötte lévő lágyrészek gyulladásából eredő, következményes ízületi mozgásbeszűkülésnek.

health icon 10 3

A kialakulás oka pontosan nem tisztázott, számos faktor játszhat szerepet a kialakulásában. Ezek között szerepel az ízület bármi okból történő immobilitása, egyes általános megbetegedések (cukorbetegség, pajzsmirigy-betegség), a nem megfelelő terhelés vagy a direkt hideg behatás.

health icon 10 3

Az biztos, hogy nyaranta megszaporodik a Koroknai Medical-hoz fordulók száma, gyakran a helytelen irodai klímahasználatnak köszönhetően, tavasszal pedig a konditerembe visszatérők erőltetik meg a vállukat, aminek következtében alakulhat ki a mozgásbeszűkülés, majd az elváltozás. Utóbbi sérüléses (traumás) kialakulásnak tekintjük.

health icon 10 3

A befagyott váll szindróma késői felismerése és diagnosztizálása, sajnos növelheti a gyógyulási időt. A fő és elsődleges cél, hogy a diagnózis mielőbb megszülessen és a kezelés mielőbb elkezdődjön. 

health icon 10 3

A vállízület elváltozására úgy is tekinthetünk, hogy minden egyes nap amikor az ízület gyulladásban van, hosszabbítja a gyógyulási folyamatot.

A vállízület gyulladásának csökkentése és rehabilitációja hosszú és összetett folyamat. 

Mikor gondoljon arra, hogy “befagyott a válla”?

Jellemző tünete a nem szűnő fájdalom és merev “befagyott” ízület. A váll mozgása beszűkül, fájdalmas, karunkat a panasz súlyosságának függvényében tudjuk emelni. Gyakran van, hogy előrehaladott stádiumban a mozgás teljes mértékben kivitelezhetetlen.

“Befagyott váll fázisai”

Fontos tudni, hogy minden egyes fázis akár hónapokig is tarthat.

váll1

Gyulladás kialakulása

A váll minden irányú mozdulata fájdalmas, a mozgásirányok nem 100%-osan kivitelezhetők. A fájdalom éjszaka fokozódhat.

váll2

“Befagyott” állapot

A fájdalom ebben a fázisban csökkenhet, enyhülhet, a váll azonban merevebbé válik és jelentősen csökkennek a mozgásfunkciók. A mindennapi teendők elvégzése megerőltetővé válhat, a bármilyen sporttevékenység teljesen lehetetlen vagy fájdalmas.

váll3

“Oldódási szakasz”

Az alkalmazott terápia folytán a váll mozgástartománya javulni kezd, a funkciók kezdenek visszatérni, a terhelhetőség hétről-hétre nő. Sajnos a bíztató fejlődés miatt sokan itt abbahagyják a terápiát, pedig a visszaesés kockázata igen nagy.

Milyen terápia javasolt és mennyi ideig tart?

health icon 10 3

Nagyon összetett és több szakember (szakorvos, fizioterapeuta, gyógytornász) együttes munkája kell hozzá, a tartós, panaszmentes állapot elérése időigényes. 

Magam részéről – és a csapatomtól is ezt várom el – mindig figyelembe veszem, hogy mi a beteg munkaköre, milyen mértékű a gyulladás, egyáltalán melyik stádiumban jut el a beteg a rendelőmbe és milyen gyógyítási lehetőségek preferál illetve zár ki a kezelési lehetőségek közül. 

Legfontosabb a gyulladás megszüntetése, ami akut esetben szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő injekció beadásával történhet. Kisebb gyulladás esetén szájon át szedhető nem-szteroid vagy szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer szedése javasolt. 

A gyógyszeres terápia kiegészítő terápiája lehet a váll lézerzuhanyos vagy sonoforézises (gyulladáscsökkentő gél bejuttatása ultrahanggal) kezelése.

 A diagnózis felállítását követően a lehetőségekhez mérten azonnal meg kell kezdeni a gyógytornát a károsodások kialakulásának csökkentése érdekében, ill. a váll megfelelő funkciójának visszanyerése érdekében. 

Ez a szakasz nem hagyható ki, a teljes mobilizációhoz hosszú az út, a gyógytorna kihagyásával a teljes gyógyulás álláspontunk szerint nem érhető el.

Koroknai befagyott váll 02

Gyakran ismételt kérdések

Szélsőséges esetekben miért a műtéti eljárás a megoldás?

A befagyott váll szindróma esetén a műtét, legyen az nyitott, vagy ún. “tükrözéses”, nem minden esetben megoldás. Maximum az utolsó szakban, hogy bizonyos összenövéseket oldjanak. De nagy az esélye, hogy erre a műtéti “stresszre” a befagyott váll syndroma ismételten jelentkezik. Szoktuk mondani, a gyógyulás nem rövidtávfutás, hanem maraton. A befagyott váll rehabilitációja hosszadalmas folyamat és a műtétet csak nagyon szélsőséges esetben javasoljuk.

Akinél egyszer előfordult, bekövetkezhet-e újra?

Igen. Sajnos az ismételt jelentkezése ennek a betegségnek nem kizárt. Az ismételt előfordulási valószínűséget rendszeres gyógytornával, odafigyeléssel azért lehet csökkenteni.

Terápiát végző orvosaink

Dr. Koroknai András

Dr. Koroknai András

Reumatológus főorvos, sportorvos, életmód orvos, szakmai vezető

Dr. Horváth Katalin

Dr. Horváth Katalin

Reumatológus, rehabilitációs szakorvosunk

Dr. Tefner Ildikó Katalin PhD

Dr. Tefner Ildikó Katalin PhD

Reumatológus szakorvosunk

Dr. Gáti Tamás PhD

Dr. Gáti Tamás PhD

Reumatológus szakorvosunk

health icon 10 2

Kérjen visszahívást!

Ha kérdése merült fel kezeléseinkkel kapcsolatban, keressen minket bizalommal, munkatársunk válaszol.

Kérjen visszahívást!

Kérdezne a kezelésekkel kapcsolatban? Munkatársunk szívesen válaszol.

Időpontfoglalás