fej

ARCIDEGBÉNULÁS

Felemás a mosolya? Lassabb az egyik szeme? Fáradt mozdulatokat érez az arcán?

Milyen típusa van az arcidegbénulásnak?

Az arcidegbénulás lehet centralis vagy perifériás típusú.

A centralis bénulás esetén csak a sérüléssel ellentétes oldali szájzug elmaradását látjuk, ennek  hátterében az ellenoldali agykéregből  az arcidegig vezető idegpálya sérülése áll, például stroke, daganat vagy gyulladás következtében.

A perifériás arcidegsérülés leggyakoribb típusa az ismeretlen eredetű Bell paresis, melynek okaként  meghűlést ill. vírusos eredetet valószínűsítenek. Perifériás bénulást idézhet még elő gyulladás, Lyme- kór, daganat, érelváltozás, baleset, középfülgyulladás, vírus, immunológiai betegség.

Arcidegbénulás 1

Milyen tünetek jelentkezhetnek? Mit nézzen meg a tükörben?

Az azonos oldali arcfél bénulása miatt elmarad a homlokráncolás, szemlecsukás, pislogás, az arcfél elsimulttá válik. Az érintett oldali szájzúg lejjebb áll, nem mozdul. Féloldali ízérzés károsodás és túl erős hallás is előfordulhat.

Hogyan állítható fel a diagnózis?

Neurológiai vizsgálat, fül-orr-gégészeti vizsgálat. A tünetek hosszabb fennállása esetén koponya MRI és agyi-gerincvelői folyadék (liquor) vizsgálat is szükségessé válhat.

Milyen terápiát kaphatok?

  • 1.) Gyógyszeres terápia: Bell paresisben  a tünetek kezdetétől számított 72 órában szteroid tartalmú tablettát állítunk be, kiegészítésként herpes vírus elleni gyógyszer, B vitamin is adható.
  • 2.) Fizioterápia: arctorna szerepe rendkívül fontos.
  • 3.) Egyéb terápia: műkönny ill. óraüveg kötés használatával a szemet megóvhatjuk a kiszáradástól. Ritkán műtéti beavatkozás is szükségessé válhat.

A nem idiopátiás perifériás és centralis típusú arcidegbénulásnál az alapbetegség kezelése az elsődleges.

Amennyiben a fentieket tapasztalja, kérjen időpontot neurológus szakorvosunkhoz, dr. Faragó Judit neurológus főorvoshoz!

dr. Faragó Judit neurológus főorvos

Időpontfoglalás