Fontos a gyors diagnózis!

Az alagút szindróma valójában egy olyan kórképet jelent, mikor a test izmai, szalagjai, csontjai által alkotott, preformált szűk helyen, „alagútban” futó ideg nyomás alá kerül. A nyomás hatására idegkárosodás jöhet létre, ami nyomásérzékenységet, zsibbadást és fájdalmat okoz.

A nervus tibialis ideg a gerinc L4-S3 gyökeiből eredő ülőideg két fő ágának egyike, mely lényegében a lábszár belső oldalát és a talp bőrét látja el érző-, valamint a lábszár hajlító és a láb izmait motoros rostokkal.

Tibial nerve

Az ideg leggyakrabban a belboka régiójában, a tarsalis alagútban kerül nyomás alá, ahol is egy erős kötőszövetes szalagrendszer rögzíti a belboka csontjaihoz. Ebben az alagútban több izom ina, ill. egy artéria is halad.

Tarsalis alagút szindróma kialakulása esetén a leggyakoribb panasza a láb I-III. ujjának zsibbadása, érzéketlensége, a boka belső oldalának fájdalma, duzzanata. Nehezünkre eshet a lábujjhegyen állás és a járás is, a láb izmainak nem megfelelő működése miatt bizonytalanabbá válhat az állás is.

Abban az esetben, ha az ideg mellett végig futó artéria és véna is nyomás alá kerül, keringési panaszok is felléphetnek. 

Fő cél a mielőbbi diagnózis felállítása, hogy elkerüljük az idegkárosodást, az izomsorvadást vagy rövidülést.

A diagnózis felállításához fizikális vizsgálatra és EMG vizsgálatra van szükség. 

Szélsőséges esetben, ha a konzervatív terápia nem hat, sebészi beavatkozással szükséges felszabadítani az ideget.

Mely szakterület foglalkozik a betegség diagnosztizálásával és kezelésével?

A betegség diagnosztizálásával és kezelésével a reumatológia foglalkozik.

Mindenképp fontos időben szakemberrel konzultálni! Amennyiben hasonló tüneteket tapasztal, forduljon reumatológus szakorvosainkhoz bizalommal.

Foglaljon időpontot most, vagy kérdés esetén kérjen visszahívást!

Időpontfoglalás