health icon 4 3

Schroth-terápia

A terápiát Katharina Schroth saját gerincferdülése kezelésére egy sajátos technikát fejlesztett ki, mellyel a gerincének degeneratív görbületeit kívánta korrigálni.
A terápia sajátossága, hogy a tér mindhárom síkjában korrigálja a scoliotikus gerincet a megfelelő testhelyzetek beállításával, irányított légzéssel és az izmok célzott működtetésével.

schroth terápia - Koroknai Medical

Alternatív mágneses terápia

health icon 10 3

Milyen megbetegségek esetén alkalmazható a Schroth-terápia?

  • strukturális gerincferdülés (amennyiben a gerincdeformitás meghaladja a 20 Cobb-fokot, a gyógytornát korzett kezelés egészíti ki)
  • Scheuermann betegség
  • tartási rendellenességek
  • degeneratív gerincbetegségek
gerincterületek deformálódásai
health icon 10 3

Hogy épül fel a terápia?

A gyógytorna foglalkozások 50 percesek. Az első 5-10 alkalommal, heti rendszerességgel találkozunk, ez idő alatt a páciens elsajátítja a deformitásának megfelelő, specifikus, egyénre szabott gyakorlatokat.

Ha már megtanulta a tornát, elegendő havonta találkozni egy kontroll alkalmával, amely lehetőséget ad arra, hogy megbeszéljük az időközben felmerült nehézségeket, illetve a görbület alakulásának megfelelően változtassunk a gyakorlatokon.
A Schroth gyakorlatokat 10 percig kell végezni a megfelelő korrekciós hatás érdekében. A terápiát szükség esetén nyújtó gyakorlatokkal, hasizom, farizom erősítő gyakorlatokkal és cardio tréninggel egészítjük ki. A feladatokat nem elegendő csupán a gyógytornász felügyelete mellett végezni, otthon is szükség van napi ½-1 órás intenzív gyakorlásra.

health icon 10 3

Mennyi ideig kell végezni a gyakorlatokat?

A gerincferdülés kezelése hosszantartó folyamat. A deformitás jelentkezhet már kisgyermekkorban is, de lehetséges, hogy csak kamaszkorban alakul ki. Ameddig a gerinc növekedésben van, mindenképp szükséges a gyógytorna végzése. Nagyobb fokú görbületeknél a növekedés befejeződése után is szükség lehet a terápia folytatására.

health icon 10 3

Fájdalommal jár-e a kezelés?

A kezelés nem jár fájdalommal, azonban az első 2-3 alkalom után izomláz jelentkezhet.

health icon 16 3

Amennyiben a gyermekem kiskorú jelen kell-e lennem a kezeléseknél?

A Schroth-terápia nagy koncentrációt igénylő gyakorlatokból áll. A kezdeti időszakban szükség lehet szülői segítségre a helyes testtartás beállításában, így a foglalkozások során lehetőség nyílik a szülők betanítására is, ezzel elősegítve a gyermekek otthoni tornájának helyes kivitelezését.

health icon 10 3

Gyermekem a kezelés alatt folytathatja-e rendszeres sporttevékenységét?

A 20 fok feletti görbületek esetén versenysport végzése nem javasolt. A gerincferdülés és Scheuermann-kór következtében megváltoznak a gerinc élettani görbületei( nyaki homorulat, háti domborulat, ágyéki homorulat), melynek következtében a gerinc veszít rugalmasságából, sérülékenyebbé válik. Éppen ezért nem javasolt a nagy ütközéssel, ugrásokkal járó sportok végzése. Gerincferdülés esetén kerülendők a gerinc homorításával, valamint aszimmetrikus terhelésével járó sporttevékenységek, Scheuermann-kór esetén a gerinc domborításával járó sportok.

health icon 10 3

Elegendő-e úszással kezelni a gerincferdülést?

Sajnos az úszás során nem tudunk arra koncentrálni, hogy korrigáljuk a gerincferdülésünket. A deformitás következtében kialakuló aszimmetriák a törzsizmokat is érintik. Úszás során nincs arra lehetőségünk, hogy visszajelzést kapjunk testhelyzetünkről, így scoliotikus helyzetben erősítjük az izomzatot.

Amennyiben a gyermek korzettet visel, az úszás remek lehetőség lehet cardio edzésre, azonban minden esetben kérjük ki gyógytornász tanácsát, aki segít kiválasztani a megfelelő úszásnemet.

health icon 10 2

Kérjen visszahívást!

Ha kérdése merült fel kezeléseinkkel kapcsolatban, keressen minket bizalommal, munkatársunk válaszol.

Kérjen visszahívást!

Kérdezne a kezelésekkel kapcsolatban? Munkatársunk szívesen válaszol.