Mi a reumatoid artritisz?

A „rheumatoid arthritis”, „RA” idült sokízületi gyulladásos kórkép, melyben elsődlegesen a kezek és a lábak kisízületei, a csuklók, bokák, térdek betegednek meg. A krónikus gyulladás az ízületeket bélelő belhártyában alakul ki, az ott termelődő gyulladásos fehérjék tönkretehetik az ízületeket alkotó csontok felszínét borító porcszövetet, majd magát a csontot is. Mivel ezen ízületek alapvetően fontosak a napi munka és egyéb élettevékenységek elvégzésében, károsodásuk funkcióvesztéshez, mozgáskorlátozottsághoz, súlyos esetben rokkantsághoz vezethet.”

(Forrás: Dr. Szekanaecz Zoltán, Dr. Surányi Péter, Reumatoid artritiszes betegek kézikönyve)

RA előfordulása, gyakorisága

Földrajzi régiókban a lakosság 0,5-1%-át érintik, hazánkban a megbetegedések száma 50-100.000 főre tehető. A betegség származási országtól függetlenül háromszor gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál. Kialakulása leggyakrabban 25 – 50 éves kor közé tehető, de bármely életkorban kialakulhat.

Kialakulásának okai

A betegség konkrét oka jelenleg még nem ismert, de kialakulásában szerepe van a genetikának, hormonális tényezőknek, az életmódnak, az egyes immunfolyamatoknak, de összességében elmondható, hogy a betegség nem örökölhető. A kialakulás rizikóját növelheti a dohányzás, a túlzott kávéfogyasztás, egészségtelen táplálkozás, elhízás, fogamzásgátlók hatása.

Tünetek

A betegség tünetei eltérő életkorban és formában jelentkezhetnek, de leggyakrabban a 35-50 év közötti nőket érinti. Ismétlődően jelentkező ízületigyulladás, reggeli ízületi merevség főként a kézfejben, csuklóban, térdben. A fájdalmas ízületek helyén megjelenhet bőrpír, reumás csomók a saroktájékon és a könyököknél. Kísérő tünet lehet az étvágytalanság, levertség, gyengeség, rossz közérzet.

Hogyan szűrhető ki a betegség?

Az általános klinikai vizsgálatot kiegészítik a vérvizsgálatok és egyes képalkotó vizsgálatok pl.: röntgen, ultrahang, MRI. Jellemző eltérések az ízületi rés beszűkülése, az ízületek körüli csontok ritkulása, a csontfelszínen megjelenő csontpusztulás. Fontos adattal szolgálhat a gyorsult vérsüllyedés és a magas C reaktív fehérje szint (CRP).

Rheumatoid arthritis gyógyszeres kezelése

A betegség sajnos tartóst kezelést és rendszeres felügyeletet igényel. Javasolt állandó szakorvos választása, hogy a betegség lefolyása során nagy időtávban tudja követni a tendenciákat. A betegség elsődleges terápiája a gyógyszeres kezelés, de a gyógytornát sem lehet elhanyagolni. Az orvostudomány mai állása szerint gyógyszeres terápia nélkül az ízületeket tönkretevő gyulladás előrehaladása másként nem lassítható.  A megfelelő gyógyszeres terápia kidolgozása komoly szakmai feladat a teljes kórelőzményt és minden más betegséget figyelembe véve.

Rheumatoid arhritis nem gyógyszeres kezelése

Gyógytorna

A terápia legnehezebb eleme a gyógytorna, mert ahhoz a beteg kitartása és szorgalma szükséges. A gyógytornász elmagyarázza, megtanítja az arthritis specifikus tornát, amit a tünetek fokozódása esetén abba kell hagyni.

Fizioterápia

A fizioterápia természeti energiákkal való gyógyítást jelent. Fő szabály, akut gyulladás esetén a fizioterápia nem alkalmazható, meg kell várni míg a gyulladás mérséklődik.

Gyógyászati segédeszközök

A betegség eljuthat olyan szakaszba, amikor kiegészítő eszközöket kell igénybe venni. pl.: bot, járássegítők, ujjsín, járássegítő korlát, stb. Fontos, hogy a páciens ezektől a gyógyászati segédeszközöktől ne ijedjen meg, hanem a rehabilitációt kísérő szakember segítségével tanulja meg helyesen használni.

rheumatoid arthritis

Miért fontos a betegség nyomonkövetése?

Végezetül kiemelnénk azt, hogy az az ideális eset, ha a beteg kóréletét szakorvos, gyógytornász és fizioterapeuta csapat együttműködve kísérné végig és követné nyomon a betegség lefolyását, valamint ennek megfelelően kerülne kialakításra az ideális terápia.

Budapesten és Dunaújvárosban is állunk szíves rendelkezésére!

Dr. Koroknai András
reumatológus főorvos

Időpontfoglalás