Ha az MRI azt mutatja, hogy gerincsérvem van már nem is futhatok?

Szerintünk ez a leggyakoribb tévhit.

Egyre több tanulmány bizonyítja, hogy a gerincünkben végbemenő struktúrális elváltozások nem függnek szorosan össze a tüneteinkkel. A gerinc „kopása” egy természetes folyamat, olyan, mint a bőr ráncosodása vagy a kopaszodás. Minden embert változatos mértékben érint és különböző életkorban kezdődik el.
2015-ben 3110 tünetmentes személy gerincének állapotát vizsgálták meg MR és CT felhasználásával.

futas5 min

Az eredmények azt mutatták, hogy:

 • tünetmentes 20 évesek 30%-ának porckorong kiboltosulása van, 24%-ának csökkent a porckorong vastagsága.
 • tünetmentes 40 évesek 30%-ának protrusio-ja van, míg 68%-ának porckorong degenerációja.

A gerinc degeneratív elváltozásai a betöltött évek számával párhuzamosan szaporodnak, 70 év fölött már 90%-ban jelen vannak! Hasonló arányú eltéréseket mutattak ki a csípő és a váll vonatkozásában is.
Tehát egy képalkotó vizsgálat által kimutatott szöveti elváltozás leggyakrabban nem egyenlő a fájdalom forrásával.

A másik nagy tévhit, hogy a futástól gerincsérvünk lesz. Sokan félnek attól, hogy a futásból eredő vibrációs, repetitív terhelés károsítja a porckorongokat és idővel gerincsérvhez vezet. A futás valóban megterhelést jelent az ízületeinkre és a gerincoszlopunkra, ez önmagában nem jelenti azt, hogy a porckorong vastagsága, rugalmassága, hidratáltsága negatív irányba fog változni, ami degeneratív gerincelváltozást eredményezhet.

Sőt! Gondoljunk csak bele, az ember az evolúciós fejlődés során leült, míg korábban vadászott, gyalogolt, futott, járt, majd lovagolt, sokkal többet mozgott, mint a modern kor embere, aki jobb esetben hetente két alkalommal konditerembe jár.

A futás, vagy gyors gyaloglás mint aerob mozgásforma számos pozitív hatással bír. Növeli a terhelhetőséget, nő a vitalitás, aktívabb az anyagcsere. Ez azért is fontos, mert ezek a tényezők hozzájárulhatnak a porckorong egészségesen tartásához. A vitaminok, ásványi anyagok beépülése optimálisabba gerinc terhelhetősége nő, a porckorong vastagodhat, ellenállóképessége javulhat.

Mikor számolhatunk ezekkel a pozitív hatásokkal? A lényeg: a sebesség!

Egy 2017-es kutatás kimutatta, hogy a 25-35 éves életkor között vizsgált alanyok – akár a rövidebb (heti 20-40km-t futók), akár a hosszabb távot futók (heti> 50km) porckorongjának proteoglikán tartalma jobb minőségű és mennyiségű, mint a nem futó embereké A porckorong belső része egy kocsonyás, nagy víztartalmú belső mag, ezt főként a porcsejtek által termelt proteoglikán nevű anyag alkotja). E mellett a rendszeresen futók porckorongjai nem elvékonyodnak, hanem inkább megvastagodnak a nem futókéhoz képest.

pexels pixabay 235922

Futásnál minden mozdulattal a porckorong kollagénrostjai „húzódnak és elengednek” mondhatni edződnek, ami erőssé, strapabíróvá teszi. Az intervertebrális korong tápanyag ellátottsága jobb, így egészségesebb azoknál, akik rendszeres testmozgást végeznek.
A vizsgálat kimutatta, hogy a futás sebessége meghatározó a porckorongra gyakorolt hatás szempontjából: a legoptimálisabb az 5,4 – 9 km/óra közötti sebesség. Ennél lassabb vagy sokkal gyorsabb futásnak már nincs kedvező hatása a porckorong szerkezetére.

Ezzel máris megcáfoltuk, hogy a futás káros a porckorongokra nézve.

Mégis miért félnek ennyire gerincsérvvel futni?

futas1 min

Talán azért, mert az eddigi orvosi gyakorlat és javaslat is az volt, hogy teljesen le kell állni a futással, ha porckorongsérv igazolódik. Azonban ez a elavulttá válni.

A gerincsérv – bár figyelembe kell venni a súlyosság fokát – önmagában nem ok arra, hogy abbahagyjuk a futást vagy el se kezdjük.

Ez az elváltozás bármely életkorban kialakulhat, gyakorisága – mint ahogy fent láttuk– már az egészen fiatal korosztályban is magas (20-50 éves korosztályban 20% körüli, tünetmentes egyéneknél).

Ennek sokrétű oka van egyike a modern, mozgásszegény életmód miatt gyakoribbá váló betegségeknek.

Egyre kevesebb fiatal sportol, elhízott, nem táplálkozik megfelelően, nem fogyaszt elegendő és megfelelő minőségű folyadékot (mely a porckorong hidratáltsága szempontjából létfontosságú lenne), rossz testtartása alakul ki az (on-line) oktatás, a napi több órás „kütyü” használat következtében. E mellett nagyon fontos tényező a derékfájdalom megélésében az alvás minősége, a lelki állapot.

Sokan fájdalmasnak érzik a futást, negatív élményként élik meg, ez viszont nagyban függ attól, hogy helyesen futunk-e vagy megfelelően fel vagyunk-e készülve. Ezek a tényezők teljesen függetlenek a gerincsérv jelenlététől. Általában egy futónak ugyanattól fáj a dereka, mint egy nem-futónak.

Mégis miért fájhat a derekad futásnál?

 • nem megfelelő a törzs stabilizáló izomzata
 • gyenge farizomzat
 • lábak deformitása
 • nem megfelelő futótechnika, stb.

Ezek az okok bárkinél előfordulhatnak, nemcsak azoknál, akiknek diagnosztizáltak bármilyen gerinc degenerációt. Tanulmányok által is igazolni látszik, hogy nem magasabb a futóknál a derék,- és hátfájdalom kialakulása.

Szóval a futásról gerincsérv esetén sem kell lemondanod, de mindenképp szükséges az MRI lelet birtokában konzultálni egy erre specializálódott szakorvossal.

Még 8 tipp a futáshoz

 1. használj megfelelő cipőt
 2. ha most kezded és van mozgásszervi panaszod, mindenképp konzultálj szakorvossal
 3. egy edző óriási segítség lehet a sérülésmentes futáshoz
 4. ha rendszeresen mozgásszervi panaszod lép fel futást követően, konzultálj szakorvossal és járj el gyógytornázni pár alkalommal
 5. mindig melegíts be
 6. mindig nyújts le, ha kell használj hengert
 7. a futás nem erőemelés, fokozatosan növeld a távot és a sebességet
 8. erősítsd törzs,- és farizmodat, ami rengeteg sérüléstől meg fog óvni és a futás is könnyebb lesz
futas2 min

Összegzés

Önmagában az, hogy valaki fut, nem vezet gerincsérv kialakulásához. Ha valakinek már kialakult gerincsérve van és azt megelőzően is futott vagy most szeretné elkezdeni, nem jelenti, hogy nem futhat, de körültekintőnek kell lennie.

Források:

 1. Brinjikji W, Luetmer PH, Comstock B, Bresnahan BW, Chen LE, Deyo RA, Halabi S, Turner JA, Avins AL, James K, Wald JT, Kallmes DF, Jarvik JG.  Systematic Literature Review of Imaging Features of Spinal Degeneration in Asymptomatic Populations.  AJNR Am J Neuroradiol. 2015 Apr;36(4):811–6. PubMed #25430861.
 2. Magnetic resonance imaging of the asymptomatic shoulder of overhead athletes: a 5-year follow-up study. (2003)
 3. Prevalence of Abnormal Hip Findings in Asymptomatic Participants: A Prospective, Blinded Study
Dr. Horváth Katalin

Dr. Horváth Katalin

Reumatológus, rehabilitációs orvos, triatlonista első kézből ismeri a futásból eredő előnyöket, hátrányokat és megfelelő tanácsokkal tudja segíteni azokat, akik nem szeretnének lemondani a futás öröméről.

Időpontfoglalás konzultációra

dr. Horváth Katalin
reumatológus, rehabilitációs szakorvos

Első vizsgálat

IDŐPONTFOGLALÁS 

 

Időpontfoglalás