Tapasztalatom szerint elég ijesztő lehet, amikor az ízületek környékén, leggyakrabban a csukló vagy a kéz inak mentén hirtelen puklik, gumók jelennek meg.

Hajlamosak vagyunk a legrosszabbra gondolni, azonban a ganglion jóindulatú elváltozás, ami esztétikailag valóban zavaró lehet.

A boka környékén és a láb területén is előfordulhatnak, ezek a kerek vagy ovális gumócskák, amit zselészerű folyadék tölt ki. Méretüket tekintve a borsó nagyságútól a golflabda méretű is lehet és az sem ritka, hogy méretüket folyamatosan változtatják.

Mikor okoz mozgásszervi panaszt? Mikor szoktak szakorvoshoz fordulni a betegek?

A ganglion ciszták alapvetően ártalmatlanok, akkor okozhatnak kellemetlen, fájdalmas panaszt, amikor a folyadékgyülem megnyomja, irritálja a közeli idegszálat. Sok esetben a ganglion befolyásolja az ízület mozgását, például a csukló nem terhelhető teljes értékűen.

Mi okozza a ganglion cisztát?

Kialakulásának konkrét oka nem teljesen tisztázott, úgy képzeljük el, mint egy kis gumót ami az ízületből vagy a ín nyálkahártyájából fejlődik ki. A tankönyvek szerint az ízületek körüli kötőszövetek gyengesége lehet a fő ok.

Ennek eredményeként a kötőszövetek gyengesége és az ízületek túlzott terhelése miatt a zselészerű ízületi folyadék kifolyhat az ízületi üregből, majd felgyülemlik a környező lágy szövetekben, ami végül egy burokban dúsul.

Vannak azonban kockázati tényezők, amik a kialakulás lehetőségét növelhetik.

 1. Ízületi- vagy ínsérülés, íngyulladás
  Az ízületet vagy az inat ért korábbi sérülés vagy gyulladásos elváltozás növelheti a kialakulás kockázatát.
 2. Osteoarthritis
  A krónikus ízületi gyulladásos betegségben szenvedő pácienseknél gyakrabban figyelhető meg a ganglion dudor kialakulása.
 3. Nem és életkor
  A ganglion nemtől és életkortól függetlenül bárkit érinthet, azonban halmozódás figyelhető meg a 20 és 40 év közötti nőknél.

Hogyan diagnosztizálható?

Egy tapasztalattal rendelkező reumatológus szakorvos könnyedén felismeri a gangliont, a kórtörténet megismerését követően, azonban egyes esetekben ultrahang vagy MRI vizsgálat lehet indokolt.
Ganglion tünetei és kezelése Koroknai Medical

Milyen kezelés szükséges?

Amennyiben a ganglion nem okoz panaszt, magam részéről nem tartom célszerűnek bolygatni. Jó hír, hogy a ciszták maguktól is eltűnhetnek, felszívódhatnak, azonban ez hosszú hónapokba, évekbe is telhet.

A kezelés általában csak akkor javasolt, ha a ciszta fájdalmat okoz vagy befolyásolja az ízület mozgástartományát.

A ganglion ciszta 2 fő kezelési lehetősége a következő:

 • folyadék kiürítése a cisztából tűvel és fecskendővel (aspiráció)
 • a ciszta műtéti eltávolítása

A ciszta aspirációs leszívása nem fájdalmas, a ciszta kialakulása és a gyulladás elkerülése érdekében szteroid hatóanyag is kerülhet befecskendezésre.

Sajnos sem a ciszta leszívása vagy sebészeti eltávolítása nem hoz végleges gyógyulást, a ganglion bármikor újra kialakulhat.

Magam részéről minden „sérült” ízület tekintetében fontosnak tartom az ízület stabilitását és a környező inak és izmok megerősítését, ami gyógytornával érhető el.

A rugalmas és erős izomzat védi az ízületet és ez a kombináció a mozgásszervi panaszok jelentős százalékára gyógyír.

Ganglion tünetei és kezelése Koroknai Medical

A ganglion lehetséges szövődményei

Sajnos a gyakori aspiráció (leszívás), műtéti beavatkozás az inak, ízületek mentén mikrohegesedést eredményezhet, ami sok esetben ugyanolyan kellemetlen panaszt okoz, mint maga a ganglion.

Kisebb ganglionok esetén ésszerűbbnek tartjuk nem bolygatni, lézer vagy fizikoterápiás kezeléssel bár hosszabb úton, de szép és biztonságos eredményt lehet elérni.

A sebészeti feltárást leszámítva, az összes kezelés elérhető klinikáinkon.

Dr. Koroknai András – reumatológus főorvos, szakmai vezető

Szerző

A teljes cikk szerzői jogvédelem alatt áll, annak egy része vagy egésze kizárólag a forrás megjelölésével terjeszthető.

Időpontfoglalás