Az erős csontokkal rendelkezők kevésbé hajlamosak arra, hogy idős korban kisebb balesetek töréssel végződjenek és megfelelő táplálkozással a csontritkulás kialakulásának kockázata is csökkenthető. Cikkünkben olyan ételeket sorolunk fel, amik segítenek megtartani a csontok rugalmasságát és hozzájárulnak erősségük fenntartásához.

1. Zöldségek

zold_zoldsegekA zöld levelű zöldségek kiváló forrásai a csontok rugalmasságához szükséges ásványi anyagoknak. A bennük található kalcium, magnézium, foszfor, vas, kálium mind hozzájárulnak az egészséges csontszerkezet fenntartásához. Ezek az ásványi anyagok megtalálhatóak a kelkáposztában, kelbimbóban, mustármagban, spenótban, mángoldban, bok choyban és a vízitormában.

2. Fehérjében gazdag ételek

Nem elég ha sziklaszilárd csontokkal rendelkezünk, azoknak megfelelőképpen rugalmasnak is kell lenniük, a törések elkerülése miatt. A fehérjében gazdag ételek fogyasztása létfontosságú a csontrendszer megfelelő állapotának fenntartásában. Kiváló fehérje forrás a pulykahús, csirkemell, halak, sovány marhahús, sajtok, tojás, tofu, tej, szójatej, bab, magok.

3.  Teljes kiőrlésű ételek

magas feherje etelekNagyon fontos az összetett szénhidrátok beépítése az étrendbe, amik nem alakulnak át rögtön energiává. A teljes kiőrlésű ételek a lassan felszívódó szénhidrátok közé tartozik. Az összetett szénhidrátok hozzájárulnak az izomnövekedéshez és a csontok erősségéhez. Az összetett szénhidrátok természetes forrásai a barna rizs, vad rizs, zab, kukoricadara, bársonyvirág, hajdina, teljes kiőrlésű lisztek. Az összes tartalmaz magnéziumot és olyan ásványi anyagokat, amik hozzájárulnak a kalcium felszívódásához.

4. Egészséges zsírok

Egészséges zsírokÉrdemes a halolajat beépíteni a mindennapi étrendbe akár kapszula formájában is. Csontbarát ételek az olajos halak, hering, makréla, szardínia, tonhal, lazac, pisztráng.

A legfontosabb a választékos étrend fenntartása, a tartósítószermentes ételek kerülése, az antibiotikum maradványtól mentes tejtermékek fogyasztása. Figyeljen, hogy mindennap fogyasszon vegyszermentes zöldséget és gyümölcsöt.

Időpontfoglalás