LCA: Az elülső keresztszalag szakadása

Napjainkban az elülső keresztszalag (LCA) szakadása az egyik leggyakoribb térdsérülés, melynek számtalan oka lehet. A sérülések több, mint felét sportolás közben szenvedik el a betegek, de nem ritkán a mindennapi élet során is kialakulhat.

A sérüléseknél a bemelegítés hiánya, a hirtelen irányváltoztató mozgás, valamint a testi kontaktus áll a háttérben. Az elülső keresztszalag szakadása, azért is problémás, mert általában más térdízületi sérülést is von maga után, ami a legtöbb esetben a belső gyűrűporc (medialis meniscus) szakadása.

Terdserules Koroknai Medical

Előfordulhat azonban társsérülésként az oldalszalag szakadása is, illetve érintett lehet az ízületi porcfelszín, ami már egy igen komplex sérülés. Ezen deficiteket a legtöbb esetben műtéti eljárással hozzák helyre, ami számtalan következménnyel járhat, mint például az ízületi helyzetérzékelés romlása, az izmok erejének csökkenése, az ízület instabilitása, valamint a mozgásterjedelem szűkülése.

Ezen funkciók helyreállításában rendkívül fontos szerepe van a megfelelően felépített rehabilitációnak, illetve a különböző speciális kezeléseknek. A legtöbb esetben az elülső keresztszalag és a medialis meniscus együttes sérülése a térd propriocepciójának, azaz az ízületi helyzetérzékelésének a romlásához vezet.

Amennyiben konzervatív terápiában részesül a beteg, a legfontosabb, hogy megfelelő izomerővel rendelkezzen, amivel kompenzálni lehet a sérült szalagot. Ritka, hogy az elülső keresztszalag teljes szakadása esetén a konzervatív terápiát részesítik előnyben.

Szalagszakadás következtében számos más struktúra is sérülhet, ezáltal súlyosbítva az alapsérülést.

A kulcs: Megfelelő rehabilitáció

Amennyiben szalagpótlásra kerül sor, utána rendkívül fontos a megfelelő rehabilitáció, hiszen a szalag pótlásával nem oldódik meg teljesen a probléma, kemény rehabilitációs munka következik, ami a lentiek szerint épül fel.

Maximális védelmi fázis

Az első néhány hétben egy egyszerű gyakorlatsort kell végrehajtania a betegnek, amivel az elsődleges cél a mozgástartomány növelése, illetve minimális izomerősítés. Ezt az időszakot gyógytornász szempontból maximális védelmi fázisnak nevezzük, mely általában 6 hétig tart.

Terdserules utani rehabilitacio Koroknai Medical scaled

Izomzat felkészítése és erősítése

A későbbiekben nagy hangsúlyt kell fektetni az izomerősítésre, hogy a térd körüli izmok visszanyerjék a sérülés előtti állapotukat, ezzel segítve a pótolt szalag funkcióját. A legfontosabb a négyfejű combizom (musculus quadriceps) megerősítése, mely a térd fő stabilizátora és gyengülése esetén megbomlik az ízületi egyensúly.

Elsősorban a vastus medialis izom az, ami biomechanikailag a legnagyobb jelentőségű a rehabilitáció során. A megfelelő vastus medialis izomerő hiányában a térd nyújtása nem teljes, elmarad az extensiós véghelyzet. Ezen kívül fontos szerepet kapnak a rehabilitáció során az ischiocruralis izmok, a m. triceps surae és a m. sartorius.

Amennyiben komplex sérülés helyett csak a LCA szakadásáról van szó, könnyebb és gyorsabb a rehabilitáció. Abban az esetben, ha bármilyen társsérülésről beszélünk, hosszabb és specifikusabb rehabilitációra is szükség lehet.

Fontos, hogy a gyógytornász, akivel együtt dolgozunk, pontosan tudja, hogy melyik védelmi fázisban mit szabad és főként mit nem! A gyakorlatok felépítése főleg a műtéti technikától, a tiltott mozgásoktól, a fájdalomtól, illetve a beteg állapotától függ.

Elülső keresztszalag szakadás után 6 hónappal a beteg visszatérhet sportolni, ehhez azonban elengedhetetlen a megfelelő sportspecifikus gyógytorna, ami lassan és fokozatosan visszaszoktatja az ízületet a beteg sérülés előtti aktivitási szintjére, ezzel minimalizálva az újrasérülés kockázatát. Nagyon fontos kiemelni, hogy a fájdalom hiánya nem jelenti a teljes gyógyulást, így ajánlott az operáció után legalább fél évig gyógytornára járni, hogy megelőzzük az újabb sérüléseket, hogy a pótolt szalag megfelelően el tudja látni a funkcióját.

Rendelőnkben végzett gyakorlatok (részlet)

Dr. Koroknai András

Dr. Koroknai András

Reumatológus főorvos, sportorvos, életmód orvos, szakmai vezető

Időpontfoglalás konzultációra

dr. Koroknai András
reumatológus főorvos, sportorvos, életmód orvos, szakmai vezető

IDŐPONTFOGLALÁS 

VISSZAHÍVÁS KÉRÉSE  

Időpontfoglalás gyógytornára

Időpontfoglalás