Fut? Kocog? Most kezdi vagy már profi? Ez az összefoglaló Önnek szól.

futas

Tudta?
Járás közben a térdünkre a testsúlyunk háromszorosa nehezedik, ez a szám futás közben az ötszörösére nő. Gondoljunk bele, hogy egy 85 kg-os férfi térdére futás közben 235kg nyomás nehezedik, amikor elrugaszkodás után leér az egyik lába a földre.

Nem meglepő, hogy a térd a legsérülékenyebb ízületünk, nemcsak a futók körében.

Vegyük szemügyre a 3 leggyakoribb futósérülést:

 

1. Futó-, vagy más néven ugrótérd (patellofemoralis szindróma)

Amikor az emberek azt mondják, “futótérdük” van, az orvosilag a patellofemoralis fájdalomszindrómát jelent. A “patella” a térdkalácsot, “femur” a combcsontot jelenti, melyeket maga a térdízületi tok, ill. szalagok és inak kapcsolnak össze.

Amikor hajlítjuk, ill. nyújtjuk a térdízületet, anatómiailag a térdkalács a combcsont porcfelszínének egy kis barázdájában mozog fel, ill. lefelé.

 

terd koroknai

 

Futótérd esetében a fájdalom abból fakad, hogy a térdkalács futás közben erőteljesebben a combcsonthoz dörzsölődik. A fájdalom főként a térd elülső részén, a térdkalács környékén lévő lágy szövetekben vagy a térdkalács csúcsán jelentkezik.

A “futótérd” leggyakoribb okai a túlterhelés, ill. az, hogy a térdkalács rendellenesen helyezkedik el a combcsont porcfelszínének barázdájához viszonyítva. Leginkább a futásintenzitás növelésénél és/vagy a futótáv ugrásszerű növelésekor jelentkezhet a fájdalom. Általában elmondható, hogy a térdkalács nem bírja a terhelést és nem siklik megfelelően a combcsont ízfelszínének a barázdájában.

A növekedő terhelés következtében a négyfejű combizom (kvadricepsz) próbálja tehermentesíti a térdkalácsot, ezáltal ilyenkor fokozottabb sérülés veszélyének van kitéve.

Könnyebben húzódik, rándul meg és kényelmetlen, fájó érzés jelentkezik a térdkalács környékén a térdízület elülső részén. A fájdalom fokozódik lépcsőzésnél, kocogásnál, vagy lejtőn lefelé járásnál, szökdelésnél illetve hossza egy helyben ülésnél.

Mit lehet tenni?
Első körben átmenetileg fel kell függeszteni azokat a tevékenységeket, amelyeknél a fájdalom jelentkezik. Tünetileg a fizioterápiás kezelések segítenek abban, hogy a már kialakult gyulladás mérséklődjön, ezáltal a fájdalom elmúljon. Ezt a kezelést követően, vagy akár ezzel párhuzamosan speciális tornagyakorlatokkal erősíteni és nyújtani kell a négyfejű combizmot, hisz ez stabilizálja a térdkalácsot.

 

2. Patella íngyulladás

A térdkalácsot a sípcsonttal összekötő ín gyulladása esetében a fájdalom a térdkalács alsó részén jelentkezik. Hosszabb ideig tartó gyulladás esetén akár meg is jelenhet egy kisebb csontos kitüremkedés a sípcsont felső részén. A patella ín köti össze a térdkalácsot és a sípcsontot és biztosítja azok mozgását.

Ez az ínszalag túlterhelés esetén gyakran begyullad és fájdalmat okoz a térdkalácsban és/vagy a sípcsontban. Ez a fajta gyulladás gyakran jelentkezik terepfutóknál vagy azoknál, akik sokat futnak lejtőn lefelé.

Íngyulladás esetében a gyulladás megszűnéséig javaslom a futás átmeneti felfüggesztését, ill. a gyógyulást gyorsító fizioterápiás kezelést is.

 

3. Iliotibialis szalag szindróma (ITBS)

itbsA futók körében ITBS-ként elterjedt nagyon gyakori panasz, amikor a fájdalom a térd külső oldalán jelentkezik. Az iliotibialis szalag egy rostos kötőszövet, ami a csípőnél kezdődik, végigfut a comb külső oldalán, összeköti a térddel és rátapad a sípcsontra. Ez a masszív kötőszövet minden egyes térdhajlításkor “átugrik” a combcsont és a sípcsont külső részén.

Ez egy futóperiódus alatt akár több ezerszer is előfordulhat, ami irritációt okozhat és gyulladás léphet fel. A fájdalom egy konkrét pontra koncentrálódik a térd külső részén, ezért a diagnózis hamar felállítható.

Itt a hatékony megoldást a megfelelő nyújtás jelenti mind a futás előtt és után, akár SMR henger használatával is.
Mi a hosszú távú megoldás?

Egy elkötelezett, szenvedélyes futónak nehéz azt mondani, hogy pihentesse a térdét, mégis azt szoktam javasolni, hogy átmenetileg változtatni kell az edzésprogramon. Csökkenteni kell a futótávot és az intenzitást mérsékelni szükséges, azért hogy a térdet és a környező régiókat minél kevesebb stressz érje.

Érdemes megvizsgálni, hogy a futó milyen cipőben és milyen talajon fut. Érdemes térdstabilizáló sport-gyógytornával megerősíteni a térdízületet tehermentesítő izmokat, ami ezáltal jobban fogja bírni majd a terhelést.

Mit tegyünk, amikor a fájdalom hirtelen futás közben jelentkezik?

RICE method

REST – a térdet azonnal tehermentesítsük

ICE – szükség esetén jegeljük maximum 20 percig alkalmanként, úgy hogy a hideg jégzselét törölközőbe beletekerjük és nem közvetlenül a bőrre helyezzük.

COMPRESSION – szükség esetén fáslizzuk be vagy használjunk a térdünknek megfelelő térdrögzítőt. A rögzítő kiválasztásánál hagyatkozzon szakemberre elkerülve a további sérülést.

ELEVATION – érdemes nagyobb gyulladás esetén a térdet felpolcolni. Ez akkor helyes, ha a lábunk magasabban van, mint a szívünk, szóval a fotelban való ülés és a puffra való láb felhelyezés szigorú értelemben nem számít “polcolásnak”.

Nem szteroid gyulladáscsökkentők:

Sokszor elkerülhetetlen a gyógyszeres fájdalom- és gyulladáscsökkentés, ilyenkor szájon át szedhető gyógyszereket javaslok.

orvos e1540907347980

Orvosi vizsgálat, mit vizsgál az orvos:

  • megvizsgálja a térdet körülvevő izomzat állapotát, rugalmasságát
  • kitapogatja a térdkalács állapotát, stabilitását és azt, hogy a lábszár mennyire stabilan kapcsolódik hozzá
  • megvizsgálja, hogy a térdkalács és a szalagok mennyire nyomásérzékenyek, fájdalmasak, hogy térd mozgatása közben a térdkalács nem helyezkedik-, ill. mozog-e rendellenesen
  • megvizsgálja, hogy a combizom mennyire feszes, nyomásérzékeny
  • szükség esetén a csípő és a boka stabilitása is vizsgálandó

A tünetegyüttes vizsgálatakor vannak esetek, amikor a térdkalács állapotáról röntgenfelvétel készítésére van szükség.

Összességében elmondható, hogy aki futóként a futást az élete részének tekinti és hosszú távon kívánja űzni, annak érdemes időszakonként speciális gyógytornát végezni és szakszerű segítséggel a terhelt inakat és izomzatot erősíteni, megfelelően nyújtani.

 

FOGLALJON IDŐPONTOT KONZULTÁCIÓRA!

Dr. Koroknai András

Dr. Koroknai András

Reumatológus főorvos, sportorvos, életmód orvos, szakmai vezető

Időpontfoglalás konzultációra

dr. Koroknai András
Reumatológus főorvos, sportorvos, életmód orvos, szakmai vezető

Szabad időpontok Budán (Margit körút 26.), Zuglóban (Vezér utca 148-150.), valamint Dunaújvárosban (Szórád Márton út 10.)

IDŐPONTFOGLALÁS

Időpontfoglalás