ludtalp-torna 

Nagyon gyakori mozgásszervi deformitások közé sorolható, amikor a lábboltozat elsimul és a bokák kifelé dőlnek és szinte az egész talp érinti a földet.

Mikorra alakul ki a lábboltozat?

A lábboltozat 4-5 éves korra alakul ki, addigra veszi fel végleges formáját. A csecsemők puha kis talpacskáján még nincsenek boltozatok, azok szépen folyamatosan a járás megkezdésével alakulnak ki.  Amíg a gyermek lába fejlődésben van, teljesen normális a lúdtalp jelensége, az nem tekinthető kóros elváltozásnak. 

lapos normal talp 2A lábboltozat

A lábunk normális esetben három ponton illeszkedik a talajhoz, a sarokcsonton az I. és az V. lábközépcsont fejecsein.

A harántboltozat az I. és V. fejecs között húzódik a hosszanti boltozat az I. és V. fejecs és a sarokpont között a belső és külső íven alakul ki. Az egészségesen kialakult boltozatoknak az a jelentősége, hogy segítenek a ránehezedő súly megfelelő eloszlatásában.

A lúdtalp idősebb korban a hosszanti boltozat süllyedésében mutatkozik meg, mely révén romlik a talp statikája. A statika megváltozása révén romolhat a talp izomszerkezete, túlterhelődhetnek a talpszalagok.

Korábban elterjedt gyakorlat volt, hogy a gyerekeknek lábboltozat-emelő cipőt ajánlottak, azonban mára ez a nézet elavulttá vált, hiszen a megemelt boltozatú cipő ellustítja a talpizmokat, holott ezen izmok megerősítése lenne a cél.

Mitől alakul ki a lúdtalp?

 Szerepet játszanak az örökletes tényezők, gyermekkori túlsúly és mozgáshiányos életmód. 

labboltozat

 

Mik a lúdtalp tünetei?

A lábboltozat eltűnik, lelapul, a láb kifelé vagy befelé dől, a belső bokacsont alacsonyabban áll. A talp terhelésre hamar elfárad. A megváltozott statikai helyzetnek megfelelően boka és térdfájdalom alakulhat ki.

Lúdtalp kezelése gyermekeknél

Játékos torna hetente legalább két alkalommal, otthon is végezhető gyakorlatok.

Lego, ceruza, apró tárgyak lábujjakkal való felemelése, áthelyezése.

Javasolt, hogy járjon a gyerek minél többet mezítláb, főleg fűben, homokban, kavicson bárhol ahol nem sérülhet meg.

ludtalp masszazs 1 

Milyen torna ajánlott felnőtteknél lúdtalp esetén?

Felnőtteknél az egyénre szabott gyógytornát javasoljuk, mert a lúdtalp mértéke, típusa eltérő lehet így a gyakorlatokat egyénre szabottan alakítjuk ki. Fő cél a lábizmok megerősítése, annak érdekében, hogy a megfelelő lábboltozat magától kialakuljon.

Ma már nem javasolt a durva haránt emeléses  talp domborulatú cipő, mert az elernyeszti a talpizmokat és még inkább fokozzák a panaszokat.

A legújabb szemlélet szerint a legmegfelelőbb ha a lábizmok megerősítésével a láb saját maga korrigálja a deformitást, ezért is fontos azon gyakorlatok kiválasztása, amik erre késztetik a lábizmokat és szalagokat.

Kiegészítő kezelésként alkalmazható trigger pont terápia, Kinesio-tape kezelés, ami segít a láb megfelelő tartásának ösztönzésére.

Legvégső esetben, durva torzulás esetén ortopédiai műtéti korrekció javasolt.

Amennyiben úgy tapasztalja, hogy lúdtalpa van, forduljon hozzánk bizalommal!

Időpontfoglalás