Mi az impingement-syndrome?

A vállízület leggyakoribb betegségei között van a váll úgynevezett ütközéses szindrómája (impingement-syndrome). Ilyenkor a vállcsúcs alatti anatómiai tér – rendszerint gyulladás miatt – beszűkül és a vállízületet körülvevő izmok, vagy azok inai minden egyes felkarmozdulat során becsípődnek a vállcsúcs és a felkarcsont közé, súlyos, egyre erősödő fájdalmat kiváltva. A leggyakrabban megerőltetés, kisebb-nagyobb sérülés, esetleg egy rossz mozdulat után alakulnak ki a panaszok, de gyakran szerepel az előzmények között hideg levegő hatása, például lehúzott ablakkal való autóvezetés vagy direkt klímahatás is.

Konzervatív terápiák:

  • fizioterápia
  • gyógytorna
  • injekciós kúra

Impingement szindroma 1Fontos!

Amennyiben vállpanaszaink egy rossz mozdulatot követően hirtelen alakultak ki, és ezzel együtt nem tudjuk a karunkat emelni, vagy az ütközéses szindróma huzamosabb ideje fennáll és így jön létre a hirtelen mozgáskiesés, elképzelhető, hogy az izomköpeny valamelyik tagja szakadt el, így javasoljuk, minél előbb forduljon szakemberhez! Ilyenkor életkortól, aktivitástól, a sérülés jellegétől, súlyosságától függően döntünk műtét vagy fizioterápia között. Bármilyen okból válik is szükségessé a műtét, azt követően pontos menetrend szerint vezetett rehabilitáció kell, hogy következzen, ellenkező esetben a műtéti beavatkozás sikerét tesszük kockára.

A kezelés célja

A kezelés célja ilyenkor az, hogy a gyulladást valamilyen módon – gyógytornával, fizioterápiával, gyógyszerrel, injekcióval – megszüntessük, hogy újra legyen elegendő hely a szabad mozgásokhoz. Ha az említett módszerekkel ez nem lehetséges, akkor műtétre van szükség. Rendkívüli fontosságú, hogy már enyhe panaszok esetén szakemberhez forduljunk, hiszen az időben elkezdett kezeléssel és az ezzel párhuzamosan végzett, szakember által irányított gyógytornával elkerülhető a súlyosabb vállfájdalom, a mozgásbeszűkülés, akár a műtét is.

Budapesten és Dunaújvárosban is állunk szíves rendelkezésére!

Dr. Koroknai András
reumatológus főorvos

 

Bejelentkezés mindennap 9:00-18:00-ig.
Telefon: +36 (30) 475 7830

 

 

 

 

Időpontfoglalás