A válasz egyértelműen nem. Megkülönböztetünk akut és krónikus fájdalmakat, ezért a fájdalom csillapítása eltérő lehet attól függően, hogy miből ered. Akut fájdalmak közé soroljuk a hirtelen fellobbanó és rövid idő után akár magától is elmúló fájdalmat, mint például a rándulás, fejfájás, ínhüvelygyulladás, húzódás. Tapasztalat alapján az egy héten átívelő fájdalmat kezelni kell. A hirtelen kialakult fájdalmak jól kiválasztatott fájdalomcsillapítók hatására elmúlnak. A krónikus panaszok esetén, mint a porckopás, előfordulhat, hogy a fájdalom tartós csillapítása hosszas gyógyszerszedést igényel, ezért nagyon fontos, hogy szakember válassza ki Önnek a saját igényeinek megfelelő terápiát.

Mikor beszélünk krónikus fájdalomról?

knee.pain

Mozgásszervi szempontból a porckopást kísérő krónikus fájdalom a gerincet és teherhordó ízületeket érinti. Leggyakoribb a térd, csípő, boka krónikus fájdalma. A kopás első jelei az éjszakai és kisebb megterhelésre is jelentkező tartósabb fájdalom, végtag- és ízületi merevség, a reggeli órákban mozgásbeszűkülés, nehéz mozgás, „ólomláb” érzés. Az érintett testrészek tartósan beduzzadhatnak és nyomásérzékennyé válnak. A térd és a váll mozgatásakor recsegő, pattanó, ropogó hang jelentkezhet.

A porckopást kísérő fájdalom a mindennapokban jelentkező tüneteket produkálhat, ami a teljesítményt is befolyásolhatja. A fájdalom csökkentése a mindennapi gondtalan életvitel vezetéséhez nélkülözhetetlen lehet, aminek több fajtája létezik.

  1. Szteroid és nem szteroid fájdalomcsillapítók

A fájdalomcsillapítók kiválasztásánál mindenképp szakorvos közreműködését javasoljuk, aki figyelembe veszi az Ön korábbi betegségeit, jelenlegi egészségi állapotát. A kezelőorvos szakszerű utasítást ad arról, hogy a gyógyszereket hogyan, milyen gyakran kell szedni. Figyelemmel kíséri milyen hatással van az Ön szervezetére.

  1. Természetes kollagén terápia (Guna-terápia)

Sokan kifejezetten visszautasítják a szteroid típusú gyógyszerek és injekciók alkalmazását. Nekik javasoljuk a természetes, nem állati eredetű kollagént tartalmazó injekciós terápiát
, ami csökkenti a gyulladást és természetes módon serkenti a kollagén termelődését. Alkalmazását enyhébb kopásos megbetegedések esetén, 3-5 alkalmas kúra keretében javasoljuk.

  1. Ízületfeltöltés

A kisebb illetve a középsúlyos kopásos megbetegedések esetén jelentős javulást hozhat az ízületet “kenőanyaggal” feltöltő injekciók. A hyaluronsav bejuttatása az ízületbe kisebb kellemetlen szúrással járó, azonban igen hatásos eljárás. Szinte azonnal csökkenti a fájdalmat, segíti az ízületek könnyed mozgását, akár több éven át is hatásos.

Amennyiben akut sérülésből eredő húzódástól, rándulástól szenved vagy krónikus panaszok gyötrik a megfelelő terápia kiválasztása érdekében forduljon hozzánk bizalommal.Dr_Koroknai_Andras

Dr. Koroknai András (Sopron, Dunaújváros, Budapest)

reumatológus főorvos, mozgásszerv-specialista (+36 30 47 57 830)

Időpontfoglalás