Egy egyszerű vizsgálattal komoly betegségek szűrhetőek ki.

Mi az a CRP? Mit vizsgálunk? Mit jelent ha emelkedett?

C-reaktív protein az egész szervezetben termelődik az immunsejtekben, a májsejtekben és a zsírsejtekben. Ebből következik, hogy bajra csak a megadott határértéken túli CRP szint utal. 

C-reaktív protein szint (CRP) egy egyszerű laborvizsgálattal 24 óra alatt meghatározható.

Amikor a CRP szint emelkedett, az azt jelenti, hogy gyulladásos folyamat zajlik a szervezetében, ilyenkor a citokin nevezetű jelzőmolekula működésbe lép, kommunikál a sejtekkel és C-reaktív fehérje termelődik.
A gyulladás lehet „reumás” eredetű, de kóros autoimmun folyamatok is szóba jöhetnek. 

Nem kell azonban minden esetben komoly betegségre gondolni, érdemes megvizsgálni, hogy az elmúlt időszakban volt-e vírusos megbetegedése, gombás fertőzése, átesett-e műtéten, volt-e megfázva…stb.

Ezekben a gyulladásos esetekben is termelődik a májban C- reaktív fehérje, aminek  mértéke a gyulladás lezajlásával normális szintre visszamegy.

 

Figyelem a
 CRP
Referenciatartomány: 0-10 mg/l

A CRP emelkedés egyéb faktorok romlása esetén daganatos megbetegedésre is utalhat, azonban fontos, hogy ne magunk következtessünk a legrosszabbra, hanem bízzunk az orvosban, engedjük hogy ő határozza meg a további vizsgálatokat.

Mozgásszervi Magánrendelőnkben mikor vizsgáljuk a C-reaktív protein szintet?

Magán vérvételi vizsgálatot és ezen belül CRP szint mérést sokízületi gyulladás, köszvény,  rheumatoid arthritis,SNSA, egyéb autoimmun betegségek gyanúja esetén kérünk. A CRP mellett vizsgáljuk a süllyedést, húgysav szintet és amennyiben egyéb betegségek gyanúja is felmerülhet esetén speciális vizsgálatokat is kérhetünk.

 

CRP vizsgalat

 

Mi a megoldás?

Tartós CRP szint növekedés esetén széleskörű kivizsgálás következik és a diagnózis felállítása után elkezdődik a terápiás kezelés. Ez nagyban függ attól, hogy melyik típusú mozgásszervi gyulladással állunk szemben.

Mi az, amit mindenképp javaslok?

Aki igazán törődik egészségével és a prevencióra is hangsúlyt fektet, az évente vegyen részt egy átfogó „nagylabor” vizsgálton lehetőleg az év azonos időszakában.

 

Amennyiben Ön azt észleli, hogy állandó vagy vándorló fájdalma van, közérzete jelentősen romlott, nagyon gyakran megbetegszik, a betegségből nem tud egykönnyen kikeveredni, akkor javasolni szoktuk, hogy végezzünk laborvizsgálatot. A vizsgálat nem vesz igénybe többet 15 percnél, viszont betekintést nyerhetünk szervezete működésébe.
Dr. Koroknai András

Dr. Koroknai András

Reumatológus főorvos, sportorvos, életmód orvos, szakmai vezető

Dr. Gyulai-Halmos Judit

Dr. Gyulai-Halmos Judit

Reumatológus szakorvosunk

dr. Horváth Katalin

dr. Horváth Katalin

Reumatológus, rehabilitációs szakorvosunk

dr. Gáti Tamás PhD

dr. Gáti Tamás PhD

Reumatológus szakorvosunk

Időpontfoglalás