Akut és krónikus hátfájás kezelése

Mi az akut és krónikus hátfájás közötti különbség?

Akut (hirtelen jelentkező) hátfájás

A hátfájdalom létrejöhet egy hirtelen mozdulat, pl. emelés, felállás, túlerőltetett edzés, elesés, baleset következtében. Ilyenkor a fájdalom egy külső behatás (trauma) eredménye, ami érintheti az izmokat, a csigolyák közti kis ízületeket, súlyosabb esetben pedig magát a csigolya csontállományát. Az általános akut fájdalom tapasztalat szerint nem tart tovább 2-3 hétnél.

Krónikus (régebb óta tartó) hátfájás

A krónikus hátfájdalom általában 3 hónap elteltével sem csillapodik. Oka lehet gyulladás, kopásos eredetű csigolya elváltozás, meszesedés, súlyosabb esetben gerincsérv.

 

súlyos hátfájásMikor kell komolyan venni a hátfájást?

A hátizmok megfeszülhetnek a mindennapi stressztől, túlterheléstől és kellemetlen tüneteket okozhatnak. Az ilyen típusú fájdalom izomlazító, fájdalomcsillapító krémek alkalmazásával mérséklődhetnek. Amennyiben a hátfájás akadályozza a mindennapi tevékenységében, esetleg recsegést, ropogást hall, hátán vérömleny, véraláfutás látható szükséges orvoshoz fordulni. Amennyiben a fájdalom az éjszakai alvásban is akadályozza, kisugárzik, éles nyilalló érzés állandósul, javasoljuk, hogy mielőbb forduljon szakorvoshoz.

[siteorigin_widget class=”koroknai_visszahivas_widget”][/siteorigin_widget]

Milyen vizsgálat jöhet szóba?

A hátfájdalom okát elsődlegesen a beteg kikérdezésével és fizikális vizsgálattal  állapítjuk meg. A degeneratív elváltozások és egyéb gyulladásos betegségek diagnózisához speciális vérvétel és röntgen  felvétel kérése lehet indokolt. Gerincsérv gyanúja esetén MRI vizsgálatot szervezünk a betegeink részére.

Milyen kezelés jöhet szóba a panasz enyhítésére?

Az akut hátfájást fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő injekció beadásával, súlyosabb esetben infúzió lefolyatásával kezeljük. Kiegészítő terápiaként elektroterápiát vagy ultrahangterápiát alkalmazunk. A diagnózis birtokában komplex terápiás tervet állítanak össze szakorvosaink.

 

 

 

 

 

Időpontfoglalás