A 3 leggyakoribb sísérülés.

Síelni csak körültekintően!

Nyakunkon a síszezon és egyre több családot vonzanak a hófödte hegycsúcsok. A síelés kiváló sportolási lehetőség, a kristálytiszta hegyi levegő már önmagában erősíti az immunrendszert, a havasok nyugtatják az elmét, azonban a téli sportok is rejtenek veszélyeket, gyakori a síbaleset.

Február és március hónapban megjelennek a sí vagy snowboard balesetet szenvedett betegek a rendelőmben. Leggyakoribb a vállizom részleges szakadása, térdficamot követő, térdízületi gyulladások. Súlyos esetben a térdszalag részleges vagy teljes szakadása.

1. Elülső keresztszalag részleges vagy teljes szakadása

(íróasztal mögül a sípályára)

Az esetek több, mint a felében az elülső keresztszalag szakad részlegesen vagy teljesen.

Térdszalag szakadás rajz

Sokszor tapasztalom, hogy a síelők többsége sportszegény életmódból, az íróasztal mögül mennek el síelni. A bemelegítés kimarad, merev ízületekkel és izomzattal vágnak neki a fekete pályának. Ebben az esetben kisebb terhelés is vezethet térdszalag szakadáshoz. A sérülés alkalmával a síelő egy pattanó érzést érez – sőt a legtöbb esetben hall is – a térdénél. Ezt követően a térd instabillá, fájdalmassá, duzzadttá válik, sok esetben a ránehezedés is lehetetlen.

Részleges szakadás esetén a sérülést követően hetekkel később keresik fel rendelőnket, ahol elsődleges feladat a gyulladás és duzzanat csökkentése, majd ezt követően a rehabilitáció megkezdése. Lézerterápiát követően vagy azzal párhuzamosan comberősítő gyógytornát szoktunk alkalmazni, hogy a combizom stabilizálja a térdet, pótolva a keresztszalag csökkent funkcióját. A teljes keresztszalag szakadás műtétet igényel.

2. Belső oldalszalag szakadás(ütközés)

belső oldalszalag szakadás esetén a térdet hajlított állapotban éri az erőbehatás oldalról. Leggyakoribb eset, amikor a síelők összeütköznek vagy amikor hátulról egyik síelő egy másik síelőbe belerohan, vagy a síelő hóekézés közben, testhelyzetváltás nélkül elesik és a térd befelé bicsaklik. Az is előfordulhat, hogy letapad a síléc fordulás közben.Ez esetben a térdet lehet terhelni, viszont kellemetlen fájdalom jelentkezik a tér behajlításánál vagy kiegyenesítésénél.Belső oldalszalag részleges szakadásánál térdrögzítő viselését és kombinált fizioterápiás kezeléseket, valamint pihentetést javaslunk.

Térdszalag fájdalmak

3. Vállrándulás, vállficam, vállsérülés

Gyakori, amikor esés következtében a síelő közvetlenül a vállára esik, másik gyakori eset, amikor kinyújtott kézzel esik el és a váll tompítja az esést. A váll „lötyögőssé válik” fáj és nem lehet fej fölé felemelni.

Mi az, amit mindenképp javaslok?

Amíg várunka a sífelvonóra végezzünk karkörzéseket, guggolásokat. Nyújtsuk meg derekunkat, mozgassuk át nyakunkat, aprókat szökdeljünk. Este használjon lazító krémeketnyújtsa meg izmait. Megfelelő odafigyeléssel a kellemetlenségek megelőzhetőek.

Amennyiben panaszai hetek óta fennállnak és patikában kapható lazító, fájdalomcsillapító krémek, tabletták sem használnak forduljon hozzánk bizalommal.

Dr. Koroknai András

Dr. Koroknai András

Reumatológus főorvos, sportorvos, életmód orvos, szakmai vezető

Időpontfoglalás konzultációra

dr. Koroknai András
Reumatológus főorvos, sportorvos, életmód orvos, szakmai vezető

Első vizsgálat

IDŐPONTFOGLALÁS BUDÁN

IDŐPONTFOGLALÁS PESTEN

IDŐPONTFOGLALÁS DUNAÚJVÁROSBAN

Időpontfoglalás