Ízületi kopás

Az ízületi kopás minden ízületet érinthet. Az ízületi porc az ízületi folyadékból táplálkozik. A mozgások során a porc a terhelés hatására minimális mértékben összenyomódik, majd amikor a mozgás során a terhelés megszűnik, mint egy szivacs magába szívja az ízületi folyadékot, így fedezve a tápanyagellátást. Érthető tehát az, hogy a porcnak a mozgás hiánya a legrosszabb. Mivel a kopásos folyamatok kezdetén épp a porcszerkezet felbomlása a kezdeti eltérés, a legfontosabb éppen a megfelelő tápanyagellátás biztosítása, ezáltal is késleltetve a degeneratív, kopásos folyamatokat. Ehhez szükséges – a fentiek értelmében – a rendszeres mozgás és porcregeneráló szerek szedése.

Protézis és rehabilitáció

Amennyiben a betegség előrehaladt, és gyakorlatilag nem maradt porc, amely még életképes lenne, akkor protézis beültetéssel lehet segíteni, melynek során a felkarcsont fejét, és szükség szerint az ízületi vápát is művi komponensekkel pótolják. A megfelelő funkcióhoz műtét után alapvető fontosságú a jó izomerő és mozgástartomány. Ezt csak a gondos, szakember által vezetett gyógytorna biztosíthatja.

A műtét utáni eredményes rehabilitáció lefolytatásához szakember (gyógytornász) közreműködését javasoljuk, akinek a segítségével a gyógyulási idő jelentősen lerövidíthető.

 

A bicepsz


A kar bicepsz izma a legfontosabb karhajlító izom. A kétfejű karizom (musculus biceps brachii), amint a neve is mutatja, egy kéthasú izom, amely két részből tevődik össze, melyek közül a hosszú fej a vállízületen áthaladó ínnal ered, és a könyökízület közelében közös tapadási pontban rögzül.

Bicepsz ín gyulladás

A bicepsz ín gyulladás, azaz a bicepsz tendinitis az ín eredésétől az izomhasba való átmenete közötti sérülés miatt alakul ki. Leggyakoribb oka a korábbi bejegyzésünkben már említett ún. impingement tendinitis, amely a vállízületi impingement szindróma melléklelete. Lényege, hogy az izomköpeny nyújtotta védettség megszűnik, a kar emelésével az ín sérül, a mozdulatsor ismétlődésével alakul ki a kórkép.

konyokizulet 1Fontos!

Jellegzetes panaszok a régóta fennálló vállfájdalom, nyomásérzékenység az ín felett, valamint pozitív Speed-teszt (a nyújtott, tenyérrel felfelé néző kart a beteg maga előtt, ellenállással szemben megemeli, így ennek következtében a fájdalom az ín felett jelentkezik).

Ezen tünetek együttes fennállása 90%-ban valószínűsíti a diagnózist és a lehető legrövidebb időn belül javasolt a szakorvosi vizsgálat!

A kezelés

Amennyiben a kórkép izoláltan jelentkezik, konzervatív terápiától (jegelés, kímélet, szteroid injekciók az ínhüvelybe) jó eredmény várható. Amennyiben a kiváltó tényező a váll egyéb sérülése, első lépésben a kiváltó ok rendezendő, többnyire műtéti úton. A teljes diagnózis felállításához és a helytálló javaslat készítéséhez teljes szakorvosi kivizsgálás szükséges.

 

Mely szakterület foglalkozik a betegség diagnosztizálásával és kezelésével?

A betegség diagnosztizálásával és kezelésével a reumatológia foglalkozik.

Mindenképp fontos időben szakemberrel konzultálni! Amennyiben hasonló tüneteket tapasztal, forduljon reumatológus szakorvosainkhoz bizalommal.

Foglaljon időpontot online, vagy kérdés esetén kérjen visszahívást!

Időpontfoglalás